Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gigabites mobilháló

2004.12.14. 14:41
Német mérnökök új drótnélküli adatátviteli sebességrekordot állítottak fel. A Siemens müncheni kutatólaboratóriumának kísérleti mobil hálózata másodpercenként egy gigabit adatot továbbított.

A mai átlagos drótnélküli kapcsolat másodpercenként ötvenmillió bites adatátviteli sebességet biztosít. A Siemens munkatársai három adó és négy vevő antenna között egymilliárd bitet forgalmaztak másodpercenként. A kapcsolat sebességének megsokszorozásához az ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelés (OFDM) nevű technikát alkalmazták.

A frekvenciaosztásos multiplexelés során több jelet adnak különböző frekvenciákon - e technika hatásfokát azonban rontja a párhuzamos adások közötti interferencia. Az OFDM a jelet több alegységre osztja, ezeket szinkronizálva csökkenti az interferenciát. Ezt a módszert bizonyos drótnélküli hálózatok és digitális műsorszórási rendszerek már gyakorlatban is alkalmazzák.

A kisebb részekre osztott adás valós idejű rekombinálása azonban jelentős számítási teljesítményt igényel. A Siemensnél ezért új algoritmusokat dolgoztak ki, hogy jelentősebb adatmennyiséggel bombázhassák a hardvert.

Rádió a jövő drótja

Kísérleti rendszerünk azt demonstrálja, milyen erős ha az OFDM-et több antennával kombináljuk - Mondta Christoph Caselitz, a Siemens mobil hálózati divíziójának elnöke a New Scientistnek. Caselitz szerint a drótnélküli hálózatok adatforgalma 2015-re megtízszereződik.

A gyors OFDM hálózatot a Siemens a német Heinrich Hertz Intézettel és az Alkalmazott Rádiótechnikai Intézettel közösen fejlesztette ki. A 3GSM Világkongresszus résztvevői 2005 februárjában működés közben is megtekinthetik a szupergyors mobilhálózatot.