Gerzson
-3 °C
2 °C

Egészségügyi rendszert indít a Pannon

2008.06.17. 16:00
Minden orvos használja a számítógépet, de sok nehézség adódik az adatbázisok elszigeteltségéből. Például a szakorvos nehezen értesül arról, hogy a háziorvos mit diagnosztizált. A Pannon által bemutatott rendszer az egészségügy összes fontos szereplőjét összeköti, de az emelt szintű szolgáltatásért éves díjat kell majd fizetni.

Bizonyára sokan szembesültek a gyógyászati informatika elmaradottságával. Bár az orvosoknak kötelező számítógépen rögzíteniük a páciensek adatokat, ezzel nem jutottunk sokkal előrébb. A leletekért ugyanis még mindig személyesen kell elmenni, és órákon át kell a várókban ülni csak azért, hogy a szakorvos által kinyomtatott papír eljusson a háziorvoshoz. A kinyomtatott lelet ráadásul elveszhet, rárajzol a gyerek vagy megeszi a kutya, vagy esetleg pont akkor nincs kéznél, amikor életbevágóan fontos lenne. Nehéz azonban elvárni, hogy az ember egyre vastagodó dossziéban cipelje magával a teljes kórtörténetét.

Tűzőgép

Nagy gond tehát, hogy a számítógépes rendszerek nincsenek összekötve, de erre kínál egyfajta megoldást a Pannon által kedden bemutatott DataMed nevű rendszer, amely nem lecseréli a meglévő orvosi szoftvereket, hanem új tulajdonságokkal bővíti ki azokat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hazánkban hat-nyolc elterjedt háziorvosi szoftver van, ezeknek a felületén rögzítik az orvosok a páciensek adatait. A DataMed lényegében egy nyílt szabványokra épülő adatcserélő rendszer, amely a különféle háziorvosi és kórházi szoftvereket összeköti. Bárhol rögzítenek adatokat (diagnózist, mérési eredményeket), az interneten minden eljuttatható a megfelelő helyre.

A leletért például nem kell elmenni, mert online letölthető és az otthoni számítógépen tárolható. Váratlan helyzetekben is előnyös lehet, például ha valakit nyaralás közben megvizsgál egy idegen orvos, a diagnózist a DataMed segítségével automatikusan elküldheti a háziorvoshoz. A vizsgálatot elvégző orvosnak nem is kell tudnia, hogy ki a beteg háziorvosa, a rendszer minden adatot eljuttat a jogosultakhoz.

Vannak olyan mérőeszközök is, például vérnyomásmérők és vércukorszint-mérők, amelyekről az adatok feltölthetők a számítógépre, onnan pedig az online adatbázisba. A háziorvos lekérheti az adatokat, és ha szükséges, behívhatja a pácienst személyes konzultációra, vagy további vizsgálatokat rendelhet el. Még arra is felkészítették a rendszert, hogy egy bőrelváltozásról a páciensek fényképet küldhessenek be az orvosuknak mms-ben.

Adatvédelem

Az orvosok munkáját nagyban segítheti a mindent összefogó rendszer, könnyebben tudnak közösen dolgozni, a háziorvos mélyebb betekintést nyer a szakorvos munkájába, és a jogosult orvosok teljes rálátást kapnak a beteg egészségügyi életútjára. A páciensek kaphatnak értesítést, ha valaki új adatot vezetett fel a kórlapra, és az online tárolt információk használatát engedélyhez köthetik. Szemléltető példaként elhangzott, hogy az ember ötvenéves korában nem feltétlenül szeretné megosztani mindegyik orvossal, hogy vad huszonévesként átesett egy elvonókúrán.

Egészségügyi rendszereknél nagyon kell figyelni az adatok biztonságára. A DataMednél minden tevékenységet naplóznak, az adatfolyam titkosított, és ellenőrizhető, hogy mikor ki nézte meg a tárolt adatokat. Emellett az adatbázis teljesen névtelen, csak a lekérdezéshez használt szoftver azonosítja a pácienst.

Emelt szintű egészségi

A Pannon az általa finanszírozott egészségügyi adatkommunikációs rendszert az ELTE informatikai karával és az IQ Medicina vállalattal közösen fejlesztette ki. Élesben először a XI. kerületi Szent Imre kórházban és a kerület néhány háziorvosi rendelőjében próbálják ki, és a nyár folyamán még csak az orvosok közti kommunikációt tesztelik. A lakosság szeptembertől férhet hozzá az emelt szintű szolgáltatásokhoz, de nem ingyen: az elhangzottak szerint egy évre 3900 forint lesz a használati díj.

Előzetes felmérések szerint két fő célcsoportja van a rendszernek, egyrészt a 19-27 éves, egy-két gyereket nevelő nők, akik szinte falják az egészségügyi információkat, illetve a 45-57 éves vezető beosztásúak, akik munkájuk miatt nem érnek rá arra, hogy öt órát várjanak egy laboreredményre. Emellett még a szüleik miatt aggódó fiatalok is érdeklődnek a rendszer iránt, akik készségesen segítenének szüleiknek a számítógép használatában.

A DataMed és a hozzá tartozó képzés az orvosoknak ingyenes, és nemcsak a Pannon hálózatán elérhetőek a szolgáltatások. A mobilcég ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a mobilinternet előnyös lehet azokon a területeken, ahol nincs más hozzáférés.