György
16 °C
24 °C

Országos Pannon GPRS

2001.06.25. 13:02
Elsőként kínál országos GPRS-lefedettséget a Pannon GSM, júliustól a teljes szolgáltatási területen igénybe lehet venni a főleg adatátvitelre szánt technológiát. Új szolgáltatással bővül a PannonWap digitális idegenvezetője, a Navigátor is: ezentúl a rendszer a cellainformációk alapján meg tudja határozni a telefonáló helyét, s javasolhat neki közelben lévő éttermet, bankautomatát vagy éppen gyógyszertárat.
A Pannon GSM július 2-án teljes szolgáltatási területén bevezeti a GPRS-technológiát. A GPRS technikai újszerűsége abban rejlik, hogy az internetes adatkommunikációhoz hasonlóan az információt "csomagokban" küldi és fogadja. Ezáltal a mobiltelefonon keresztül nagyobb mennyiségű adatot lehet továbbítani azonos idő alatt, s amikor nincs adatforgalom, akkor sem köti le feleslegesen a csatornákat - pl. egy WAP-oldalt böngészve hosszabb olvasás alatt sem ketyeg a számláló. A GPRS ugyanis a technológiával együtt új számlázási rendet is hoz, nem a kapcsolódás óta eltelt másodpercek, hanem a ténylegesen továbbított adatmennyiség alapján számláznak a jövőben. Így ideális WAP-oldalak vagy e-mailek gyors letöltésére, de a mobilkészüléket laptophoz csatlakoztatva internetezni is lehet - a Pannon GSM a szolgáltatás indításakor 40,2 kbps sebességet ígér.

Ericsson 520
Ericsson alapokra épül a Pannon GPRS rendszere, az új technológia bevezetését mérföldkőnek nevezte Fodor István, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, mondván: néhány éven belül a mobilforgalom a jelenlegi többszörösére ugrik majd - ám ennek a 91 százaléka adatforgalom lesz!

Az új szolgáltatást egyelőre két készülékkel lehet igénybe venni, az e héttől forgalmazott Ericsson 520, illetve a Motorola mobiltelefonok ára várhatóan 70-80 ezer forint körül alakul majd. A felhasználói szokásokkal kapcsolatban a Pannon GSM sajtótájékoztatóján kiderült: 100 ezer WAP-készülékkel rendelkező ügyfelük van, s ezek 50-60 százaléka rendszeresen wapozik is.

Hol a legközelebbi bankautomata?

Megújult a Pannon népszerű digitális idegenvezetője, a Navigátor is. A régi rendszer szerint az előfizetőnek kellett begépelni a tartózkodási helyet, s választhatott a közelben lévő éttermek, bankautomaták, posták vagy éppen gyógyszertárak listájából. A WAP-technológiával működő Navigátor június 25-étől lényegesen kényelmesebb, ezek után ugyanis nem kell begépelni a pontos címet, a rendszer a cellainformációk alapján 100-300 méteres pontossággal képes megállapítani a tartózkodási helyünket, s így javasolhat mondjuk szórakozóhelyet.

Természetesen nem alkalmas arra - a műholdas navigációs rendszerekkel szemben -, hogy az előfizető helyét méternyi pontossággal bemérje, de erre nincs szükség. A Navigátor nem tudja figyelembe venni a domborzati viszonyokat sem, így előfodulhat, hogy légvonalban közeli - ám éppen a Gellért-hegy túloldalán vagy a Duna másik partján lévő éttermet javasol. Megmaradt egyébként a régi, manuális adatbeviteli módszer is, ezt ritkább cellasűrűségű területen érdemes használni, vagy éppen akkor, ha ismeretlen kerületbe utazunk, s indulás előtt szeretnénk találkozóhelyet egyeztetni.

Az automatikus helymeghatározás a Navigátor teljes felhasználási területén elérhető, ez pillanatnyilag Budapestre és vonzáskörzetére korlátozódik, de a Pannon GSM a felhasználói igények szerint folyamatosan tervezi a szolgáltatás bővítését.

Ártáblázat
Csatlakozási díj Havi díj Ingyenes forgalom Forgalmi díjak 10 kB-onként
CsúcsidőCsúcsidőn kívül*
GPRS WAP díjmentesdíjmentesNincs8,75 Ft 2,5 Ft
GPRS Internet 1 díjmentes4625 Ft 2500 Ft 6,25 Ft 2,5 Ft
GPRS Internet 2 díjmentes9625 Ft 9625 Ft 5 Ft 2,5 Ft

Nem lesz reklám a mobilképernyőkön

A Pannon a GSM-technológia előnyeit kihasználva folyamatosan fejleszti a tartozkódási helyhez illeszkedő tartalomszolgáltatásokat - ennek egyik példája a Navigátor, illetve a közelmúltban beindított cellainformációs szolgáltatás, amikor az előfizetők mobilképernyőjén megjelenik a tartózkodási hely neve. Egyelőre nem tervezik a szolgáltatás Budapesten belüli felosztását, vagyis nem fogják a kerületek nevét kiírni.

A Nyugat-Európában felbukkaNt mobilmarketing kapcsán elhangzott aggodalmakkal kapcsolatban megnyugtatta a kétkedőket Suba János kommunikációs igazgató: a Pannon GSM a cellainformációs szolgáltatást nem engedi át reklámcélokra. Rendszeresen keresik meg ilyen szándékokkal a céget - pl. helyi rádiók szerették volna a frekvenciájukat kiíratni a mobiltelefonokra -, de a Pannon elzárkózik ezektől a kezdeményezésektől. Előfordult, hogy információt jelentettek meg ezeken a helyeken, ám kizárólag saját elhatározásból, ha úgy értékelték: ezzel többletinformációt nyújtanak az előfizetőknek. Ilyen eset volt, amikor néhány hete a Sportsziget feliratot lehetett látni a mobilokon, vagy amikor a Balaton környékén autózók a Balaton-átúszásról értesülhettek.

A Pannon hasonlóan konzervatív módon fogadja az SMS-reklámok ötletét is, szeretnék megóvni az előfizetőket attól, hogy kéretlen, SMS-spamokkal bombázzák őket a hirdetők.