Vencel
15 °C
23 °C

Egy panasz miatt alakult át a Pannon WAP?

2003.04.14. 12:53
A Pannon egyik WAP-felhasználója a Hírközlési Felügyelet (HíF) előtt azért panaszolta be a szolgáltatót, mert kedvenc külföldi WAP oldalait elérhetetlenné tették. A HíF mindkét fél meglepetésére első fokon a jogsértés megszüntetésére kötelezte a Pannont. A szolgáltató fellebbezett a döntés ellen, ám egyúttal átalakította szolgáltatását. Április 9-től felemelte a korlátlan WAP-hozzáférés havidíját, és csak GPRS kapcsolattal vehető igénybe. A Pannon a minőségi szolgáltatás biztosításával indokolja a változásokat.
Néhány hónappal ezelőtt a Pannon GSM WAP-szolgáltatásának egyik előfizetője meglehetősen zokon vette, hogy a mobilszolgáltató az egyébként korlátlan, 500 forintos havidíjú szolgáltatáson letiltott néhány külföldi címet. A korlátozott oldalak főleg SMS-küldő és chatoldalak voltak, köztük az A1 osztrák szolgáltató ingyenes SMS-oldalával.

Korlátozás üzleti érdekből

Kattintson a nagyításhoz!
A határozat 1. oldala
A Pannon ügyfélszolgálata telefonon és írásban is azzal indokolta a tiltást, hogy arra üzleti megfontolásokból van szükség. Mivel olvasónk WAP-os szerződése kizárólag a műszaki okokból szükséges átmeneti korlátozást említette, a HíF ügyfélszolgálatánál arról érdeklődött, vajon mit léphetne az ügyben.

A HíF ügyintézője azt javasolta a panaszosnak, hogy a lakóhelye szerint illetékes területi irodához forduljon írásban, aztán majd meglátják. Olvasónk úgy fogalmazott, ekkor még nem gondolt semmire, csak szerette volna tisztázni, mire hivatkozhat jogszerűen a szolgáltató, amikor korlátozást vezet be. A szegedi irodának írt, az A1 SMS oldalát említve kirívó példaként, és mellékelte a Pannonnal folytatott levelezését.

Innen már önjáró

Már el is felejtette az egész ügyet, amikor megkapta a hivatalból megindított eljárás február 6-án kelt első fokú határozatát. Ebben az állt, hogy a mobilszolgáltatót kötelezik a jogsértő magatartás beszüntetésére. A határozat ellen a felek bármelyike 15 napon belül fellebbezhet, és ezt a Pannon meg is tette, a korlátozást pedig fenntartotta.

Órákon át rajta lógtak

A Pannon lapunknak azzal indokolta a korlátozást, hogy kiemelt rendszerfejlesztéseket hajtott végre, és a fejlesztések időigényessége miatt volt kénytelen "minimalizált korlátozásokat bevezetni". Feövenyessy Krisztina, a mobilszolgáltató szóvivője szerint a korlátozás kizárólag azon WAP oldalakat érintette, amelyeken "a felhasználók egy része folyamatosan több órát töltött el, megnehezítve ezzel mások számára a szolgáltatás igénybevételét".

A panaszos által kifogásolt oldalt, illetve annak a szolgáltatását április 9-ig ideiglenesen minden WAP-előfizető számára korlátozta a Pannon. A szóvivő szerint a Pannon GSM által bevezetett korlátozás alapvető indoka azon törvényi előírás (Hírközlési törvény 12. §) maradéktalan betartásának szándéka volt, amely szerint "a szolgáltató köteles a szolgáltatásokat az azonos helyzetben lévő előfizetők számára azonos feltételekkel nyújtani."

Még nincs másodfokú határozat

Kattintson a nagyításhoz!
A határozat 2. oldala

A HFH Szegedi Irodája még nem hozta meg a másodfokú határozatot. A további esetleges lépésekről a Pannon az eljárás eredményének ismeretében dönt. A szolgáltató álláspontja vátozatlanul az, hogy mindvégig a vonatkozó jogszabályok és a Koncessziós szerződés előírásai által felállított szolgáltatási keretfeltételek között, valamint a jogszabályok által előírt kellő gondossággal járt el.

Drágább lett

A Pannon március végén átalakította WAP-szolgáltatását. Az immár csak GPRS útján elérhető korlátlan szolgáltatás havidíját 500-ról 2000-re emelte, a 400 forintos alapszolgáltatás felhasználói pedig csak a cég saját WAP-oldalait látogathatják. Az inkriminált osztrák oldalt (http://wap.a1.net/buddypool) azonban már a korlátlan előfizetéssel rendelkező ügyfelek sem érhetik el, mivel az osztrák szolgáltató vélhetően a túlterheltség miatt időközben letiltotta az SMS-küldő oldalt a magyar felhasználók számára.

Többszörös jogorvoslat

Az első fokú HíF határozat ellen benyújtott fellebbezés azt jelenti, hogy a felügyelet másodfokon eljárni jogosult szervezete, a közigazgatási osztály ellenőrizni fogja az első fokú határozat jogszerűségét, mondta el Bóday Csaba, a Hírközlési Területi Hivatal (HTH) Budapesti Irodájának vezetője. Az alapesetben 30 napon belül lezáruló másodfokú eljárás eredményeképpen helybenhagyhatják, vagy ha jogszerűtlen, akkor megsemmisíthetik a határozatot.

Ezzel a jogorvoslati út még nem zárul le, a másodfokú határozat kézhezvételét követően 30 napon belül mind a panaszos, mind a panaszolt közigazgatási bíróság elé viheti az ügyet. Így egyébként az a furcsa jogi helyzet áll elő, hogy bár a másodfokú határozat jogerős, de nem végrehajtható, amíg a bírósági kereset benyújtási ideje le nem jár, vagy az esetleg kezdeményezett bírósági eljárás le nem zárult, emlékeztetett Bóday Csaba.

Egyedi lehet a probléma

Kattintson a nagyításhoz!
A határozat 3. oldala
Ez annyit is jelent, hogy az ügy továbbgörgetésének csak akkor van értelme, ha ki tudják mondatni, hogy a hatóság nem volt jogosult eljárni, vagy jogszerűtlenül járt el. Sok esetben jogi ismerettel rendelkezők is abba a hibába esnek, hogy az eredeti panasz kivizsgálását várják a közigazgatási bíróságtól, mondta a HíF szakértője.

A HTH Budapesti Irodája nem ismeri teljes körűen a HTH többi Irodájának munkáját, vagyis azok e tekintetben önállóan működnek. Bóday Csaba elmondása szerint Budapesten ilyen üggyel még nem találkoztak, így elképzelhetőnek tartja, hogy egyedi volt ez a Pannon ellen emelt panasz.

A Westel a kínálatában bízik

A Westel WAP szolgáltatásának előfizetői előtt nincs letiltva semmilyen külső oldal címe. Az előfizetők ingyenes SMS iránti igényét pedig tökéletesen kielégíti a 777mobil szolgáltatása, mondta el az Index kérdésére Nyírő András, a mobilszolgáltató tartalomfejlesztési igazgatója.

Lapunk a Vodafone illetékeseit többször kereste, de a szolgáltatónál nem kívántak nyilatkozni a WAP elérések helyzetével kapcsolatban.