Parkolási díj mobiltelefonnal

2002.01.31. 10:12
Bécsben nincsenek az utcákon parkoló-automaták, az autósok a trafikban vehetnek parkolójegyeket, amelyeket minden parkolásnál kitöltenek. Ennek hamarosan vége: a közeljövőben mobiltelefonnal fizethetik ki a parkolási díjat a bécsiek.
Ott, ahol az osztrák fővárosban parkolási díjat számítanak fel az utcákon - a belvárosban és minden forgalmas helyen -, egységes a rendszer: fél-, egy- és másfél órás parkolójegyeket lehet vásárolni a trafikban, és ezek bárhol érvényesek. Bécs eleve nem költött pénzt a várost csúfító automatákra, ezek karbantartására, a pénz begyűjtésére.

Most azonban a város a Siemensszel közösen új rendszerrel kísérletezik, amely több szempontból kedvezőbb az autósoknak: mobil telefonjukon, SMS, vagy WAP-telefon esetén internet útján jelenthetik be, amikor leparkoltak valahol, s azt is, amikor távoznak a helyről, és mindezt az automatákon megtakarított pénzből tartott ellenőrök nagy létszámú gárdája ugyancsak mobiltelefonon ellenőrizheti. Ez annyival is előnyösebb az autósoknak, hogy másodpercre annyi időért fizethetnek, amennyit valóban parkoltak.

Ezer önkéntesen tesztelik

A kísérletet ezer önkéntes jelentkezővel indítják, és ha minden jól megy, jövőre be is vezetik az új rendszert. Igaz, az új fizetési módszernek a megszokott parkolójegyek melletti bevezetéséhez még módosítani kell a vonatkozó törvényt is.

Sepp Rieder, az önkormányzat pénzügyekben illetékes tagja úgy véli, a parkolási díjak egyelőre maradnak, mivel csak akkor szabad majd emelni azokat, ha megfelelő mennyiségű parkolóhelyről gondoskodtak új garázsok és parkolóházak építésével.

Ez annyit tesz, hogy még jó ideig egy órára 12 schilling - illetve most már annak megfelelő euró - lesz az utcai parkolás. A bécsi parkolási lehetőségek másik része a város és magáncégek által üzemeltetett parkolóházakban és mélygarázsokban van, ahol az árak eltérőek, de az utcai parkolás díjának legalább kétszeresét teszik ki.  • Tippek
  • Babaváró hitel