Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mobillal fizethetnek a texasi Nokiások

2003.05.14. 11:25
A következő hónapokban nem kell készpénzzel vagy a bankkártyájukkal bíbelődniük a Nokia és a MasterCard új szolgáltatásának teszjében résztvevőknek, elég, ha meglengetik a telefonjukat a kasszánál lévő leolvasó előtt.
A két cég kedden jelentette be, hogy a texasi Irvingben elindította új szolgáltatásának tesztjét, írta a News.com. A Nokia 500 darab új technológiával felszerelt telefont, és 1500 darab, a forgalomban lévő modellekre illeszthető ingyenes előlapot osztott szét a Dallastól nem messzire fekvő kisvárosban, ahol egyébként a Nokia amerikai központja is van.

Rádiós

A készülékeket a MasterCard PayPass technológiájával szerelték fel, így a vásárlónak fizetéskor csak oda kell tartania az olvasóhoz a telefonját. A PayPass hitelkártyák és a SmartCover telefonok is chipekkel és rádiós áramkörökkel vannak ellátva, az adatok átviteléhez ezért nincs szükség se mágnescsíkra, se a régebbi chipkártyákban használt chipre. Az irvingi próba hat-nyolc hónapig fog tartani.

A teszt részeként a kereskedők hirdetéseket is tudnak küldeni SMS-ben a vásárlók telefonjaira, az ügyfelek 30 nap elteltével ezt lemondhatják.

Új generációs kártyák

A MasterCard a floridai Orlandóban is teszteli a PayPass technológiát, viszont itt telefonok helyett új generációs hitelkártyákat használnak. Több mint 16 ezer kártyatulajdonos és csaknem 60 bolt vesz részt a decemberben indult tesztben.

A fejlesztések célja elsősorban a hitelkártya-tranzakciók számának növelése és a készpénzzel való fizetés helyettesítése például áruházakban vagy gyorséttermekben, nyilatkozta a társaság.