Piroska
-2 °C
5 °C

Adóvevőzés mobiltelefonnal

2003.11.06. 12:46
Az Egyesült Államok mobilfelhasználói után novembertől az angol előfizetők is adóvevőként használhatják mobiljukat. A chicagói FastMobile cég beszédátviteli szolgáltatásának előfizetői gombnyomásra harminc másodperces instant hangüzeneteket küldhetnek mobiljukról egymásnak. Magyarországon a közeljövőben egyik mobilcég sem tervezi a szolgáltatás bevezetését.
Amerikában rendkívül népszerű a csomagkapcsolt GPRS-hálózatokon működő push-to-talk beszédátviteli szolgáltatás, mely rövid hangüzeneteket továbbít a címzettnek. A maximum 30 másodperces üzenet szinte azonnal megszólal a címzett mobiltelefonján, hasonlóan a nyolcvanas években népszerű walkie-talkie-khoz. A rövid hatótávolságú adóvevőkkel ellentétben azonban a mobilosok bármilyen távolságból cseveghetnek egymással a hangüzenetek útján. A címzett szintén egy gombnyomással tud válaszolni; a hangminőség azonos, sőt néha jobb, mint a mobilhívások hangminősége.

Olcsó forgalom

A telefon GPRS-en keresztül a mobilszolgáltató hálózatára küldi a hangüzeneteket, melyek egy átjárón át az internetre jutnak, majd vissza a mobilhálózatba és onnét GPRS-en át a címzett telefonjára. A drága mobilhálózat megkerülésével, az interneten küldött push-to-talk üzenetek átviteli költsége még külföldre sem kerül többe, mint egy SMS.

A technológiát nem a hagyományos hanghívások felváltására szánják - hiszen a válaszhoz meg kell várni, amíg a másik befejezi mondandóját - hanem a szöveges üzenetek alternatívájának. Nagy előnye az is, hogy egyetlen gombnyomás után beszélni kezdhetnek az ügyfelek, nem szükséges felhívni a másikat és megvárni, míg felveszi, nyilatkozta James Tagg, a FastMobile európai ügyvezetője.

Egyre népszerűbb

Az amerikai Nextel mobilcég 12 millió előfizetője használja a push-to-talk szolgáltatást, a cég adatai szerint tavaly több mint 62 millió hangüzenetet küldtek az amerikai előfizetők. A chicagói FastMobile cég most Angliában indította el szolgáltatását, írja a BBC. A FastChat előfizetői havi hét fontért korlátlan számú hangüzenetet, kép- és videoüzenetet, sőt szöveges üzenetet és emailt is küldhetnek. A havidíj mellett a mobilszolgáltató által felszámított GPRS forgalmi díjat is fizetniük kell az ügyfeleknek minden üzenet után.

Nálunk nem tervezik

A magyarországi mobilszolgáltatók egyelőre nem tervezik a szolgáltatás bevezetését. A Vodafone szerint a szolgáltatás közeli bevezetésének egyik legnagyobb akadálya, hogy jelenleg egyik készülékgyártónak sincs az európai mobil szabványra optimalizált készüléke. "Ilyen készülékek hiányában egy esetleges jövőbeni szolgáltatás részleteiről korai lenne nyilatkozni, hiszen még mi sem látjuk az üzleti modell pontos részleteit" - nyilatkozta kérdésünkre a cég illetékese. Ennek ellentmondani látszik a FastChat weboldala, a szolgáltatás ugyanis e szerint Symbian operációs rendszert használó telefonokon működik, ilyen például a Sony Ericsson P800, a Nokia 3650 és a Nokia 7650.

A Pannon és a Westel is tartózkodóan reagált érdeklődésünkre. A Pannon GSM képviselője úgy fogalmazott: "amennyiben a Push To Talk bevezetése Magyarországon a későbbiekben piacilag indokolt, üzleti és technológiai szempontból sikeres lehet, a Pannon GSM lépni fog." A Westel pedig rámutatott arra, hogy a cég már évek óta kereskedelmi szolgáltatásként kínál egy filozófiájában és a szolgáltatás jellegében hasonló megoldást, a GSMPro-t. A cég szerint a push-to-talk szolgáltatás egyelőre Európában még nem terjedt el, de valószínűsíthető, hogy a jövőben számíthatunk mind európai, mind pedig magyarországi megjelenésére.