Oszkár
20 °C
29 °C

Európában is lesz adóvevős mobil

2004.03.16. 14:43
A német Siemens vállalat képviselője kedden bejelentette, hogy riválisaival, a Motorolával és az Ericssonnal kooperál az úgynevezett push-to-talk szabvány kidolgozása érdekében. Az adóvevőkhöz hasonlóan a push-to-talk szolgáltatással felszerelt mobiltelefonról egyetlen gombnyomással félperces hangüzenetet továbbíthatunk a címzettnek.
A legfeljebb harminc másodperces üzenet az adóvevőkhöz hasonlóan szinte azonnal megszólal a fogadó mobiltelefonján, aki rögtön válaszolhat is, ha mobiltelefonja alkalmas rá.

Mobiltelefon, mint adóvevő

A vállalatok az összefogástól bevételnövekedést remélnek, mert úgy vélik, a szabvány bevezetésének következményeként egyre többet beszélnek majd a mobiltulajdonosok. A három cég annak ellenére döntött az összefogás mellett, hogy mindegyikük tagja az Open Mobile Alliance egyesülésnek, amelynek célja, hogy a különböző fejlesztéseket összehangolja. Mégis külön utat választottak, hogy az együttműködés eredményeként kompatibilissé tegyék a szabványokat, és ezáltal a különböző készülékek tulajdonosai számára is használhatóvá tegyék az adóvevőszerű szolgáltatást. A kooperáció elengedhetetlen, ha a push-to-talkot szélesebb körben el szeretnék terjeszteni a mobilpiacon.

A piacvezető Nokia a fenti három cégtól elkülönülve jelenleg harminc szolgáltatóval teszteli a saját fejlesztésű push-to-talk technológiáját és a szerdán kezdődő németországi CeBIT fogyasztói elektronikai szakkiállításon mutatja be a Nokia-szabványt. Ez egyelőre eltér az Open Mobile Alliance által meghatározott standardtól, de a közeli jövőre ígérik a többi készülékgyártó termékével kompatibilis változatot.

Európában eddig nem volt ilyen készülék

Az adóvevők és a push-to-talk beszédátviteli szolgáltatás között az a különbség, hogy a push-to-talkkal bármilyen távolságból beszélgethetünk azzal a személlyel, akinek a rövid üzenetet szánjuk. A hangminőség ráadásul jobb, mint a mobilhívások esetében, és a szolgáltatás nem is kiemelkedően drága.

A telefon GPRS-en keresztül a mobilszolgáltató hálózatára küldi a hangüzeneteket, melyek egy átjárón át az internetre jutnak, majd vissza a mobilhálózatba és onnét GPRS-en át a címzett telefonjára. A drága mobilhálózat megkerülésével, az interneten küldött push-to-talk üzenetek átviteli költsége külföldre sem kerül többe, mint egy SMS.

Ennek ellenére a technológia eddig csak az Egyesült Államokban volt népszerű, Európában szinte egyáltalán nem, ugyanis jelenleg egyik készülékgyártónak sincs az európai mobil szabványra optimalizált készüléke, amellyel a szolgáltatás működhetne.

A Siemens szintén a CeBIT szakkiállításon mutatja be az első push-to-talkra képes készülékét. Tavasszal kerül a boltokba a CX65-ös Siemens modell adóvevősített változata.