Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Lassú menü, gyors tárcsázás

2000.07.14. 00:10
Az Ericsson R320s már a harmadik WAP-képes mobilja a svéd cégnek. A kétnormás készülék csupán 15 milliméter vastag, integrált modemmel és infravörös csatolóval rendelkezik, a súlya mégis kevesebb mint 100 gramm. Könnyen túlszalad a menükön, a rengeteg kényelmi (és ésszerű) újítás felderítése sokáig tarthat,
Az Ericsson R320s az első mobiltelefon, amely az IrMC 1.1 néven ismert infravörös átviteli szabványt használja. A készülék mellé a kötelező kiegészítőkön kívül egy CD-n mellékelik a különböző plattformokon (Windows, Macintosh) futtatható kommunikációs alkalmazásokat. A XTNDConnect kommunikációs szoftverrel az infraporton keresztül zizegtethetjük az R320s-t. Szinkronizálhatjuk a Outlook 97/98/2000 telefonkönyvében és naptárában szereplő bejegyzéseket a telefonunkkal.

Nagy képernyő, beépített hangrögzítés

Adatok
Szolgáltatások:
WAP szolgáltatás
Naptár funkció
Felhasználói profilok
Hanghívás
Beépített infravörös modem
Csengetési dallam és telefonkönyv átvitel (PC - R320s és R320s-R320s között)
Diktafon funkció, akár 20 hangjegyzet
Nagyméretű, ötsoros grafikus kijelző
Különleges kódmemória
Színválaszték: óceánkék,padlizsánlila,burgundivörös

Technikai adatok: BSL-10 Vékony akkumulátorral
Beszélgetési idő: 2 óra - 4.6 óra
Készenléti idő: 46 óra / 103 óra
Súly: 100 g
Méret: 130 mm x 51 mm x 24 mm

A beépített hangrögzítés másfél percet képes rögzíteni, de ez az időtartam akár 20 részletben is felhasználható.

A nagyobb, ötsoros kijelző (Nokia 7110-es méret nagyobb felbontással) miatt jobban látszik minden rajta, de az új játék (a kipróbált készüléken Klondike-nak nevezett pasziánsz) miniatűr kártyáiról alig lehet leolvasni a jeleket. Szokatlan, hogy a Tetrist keresztben tartva kell játszani.

Elsőre reagál, de könnyen túlszalad a menükön

A telefon menürendszere a T28-ban megismert sémát követi. Az itthon forgalmazott változatnál magyar lesz a menürendszer, mi még az angol változatot nyüstöltük.

Mindenképpen a hátrányára írható, hogy a régebbi telefonokhoz képest lassan reagál a gombnyomásra. Meg kell szokni, hogy első gombnyomásra megért mindent, nem kell ismételgetni a parancsokat. Mégis, ha sietősen válogatunk a menürendszer ágai között, könnyen túlszalad és bosszantó, ha rossz pontba jutunk.

Már emiatt nagy könnyebbséget jelent, hogy az új parancsikon rendszerben a menürendszer bármelyik gyakrabban használt pontját ki lehet ajánlani, és gyorsan el lehet érni.

Az R320s is elkápráztat egy beúszó induló képpel, kikapcsoláskor pedig az Ericsson felirat beszívódik középre, mint amikor kezd kiégni az Orion tévé képcsöve. Van automatikus billentyűlezárás és világítás funkció, a tiltás feloldásához nem az eddig megszokott 'bal nyíl + Yes', hanem a 'c + Yes' gombkombinációt kell beadni.

Kellemetlen lehet a korábbi típusokról áttérőknek, hogy a T 28 előtti telefonok töltői nem jók az R320s-hez. A tesztpéldány fura hátlapján a kisméretű akkumulátor lötyögött ugyan, de legalább nem kapcsolt ki. Az alig 100 grammos készülék akkumulátora lítium-polimer bázisú. Az R320s zavaróan könnyű, alig lehet érezni. Néha meg kell az embernek bizonyosodni róla, hogy nem veszett (lopták?) el.

Stopper részidővel, határidőnapló és profilok

Rengeteg kényelmi funkciót zsúfoltak a készülék házába a mérnökök, akár egy napi munkába is beletelhet, míg a menürendszer minden zugát felderítjük. Nagyon jól használható a határidőnapló. Amennyiben beállítottuk, hogy egy adott időpontban ha fel kell hívni valakit, megadhatjuk, hogy az aktuális pillanatban a telefon felajánlja, hogy tárcsázzon-e.

Szerkeszthetők, feltölthetők a csengőhangok, bármikor kérhető rezgőjelzés. Ugyanígy a legkülönböző féle profilokat alakíthatjuk ki, amelyekhez a lehkülönfélébb opciókat lehet beállítani, például, hogy melyik számról érkező hívásokat fogadja, és melyiket tiltsa. A korábbiakhoz képest sok mindent kell újratanulni rajta. A készülék oldalán például egy kis tolattyúszerű gombot helyeztek el, amivel beszélgetés közben állítani lehet a hangerőn és ezzel érhető el az állapotkijelző is. Itt leolvashatjuk, hogy melyik profil aktív és hány perc a rendelkezésre álló készenléti és beszélgetési idő.

A készülékben nem pusztán óra és ébresztőóra van, hanem stopper is, 9 részidővel. Megvan benne a T28-ból ismert hangvezérlés (az egyszeri reklám alapján: idióta funkció). A saját hangunkon 10 gyakran hívott telefonszámhoz adhatjuk be a megfelelő fonémát. Ezután ha elrikkantjuk magunkat, a telefon felhívja az illetőt. A telefonkönyvben 99 név és hívószám, illetve 10 e-mail cím rögzíthető.

A WAP korlátjain belül mindenre képes

A WAP szekció ismeri a ,,bukmarkolást", szemben a kezdetlegesebb T10-zel. Több WAP-profilt is ki lehet alakítani, több központra is fel lehet jelentkezni. A WAP korlátjain belül mindenre képes, ha éppen olyan szolgáltatásra vagyunk előfizetve, zsebből tőzsdézhetünk is.

SMS küldéskor nagyon praktikus, hogy a karakterek nyomogatásakor egy kis ablakban kiírja az összes elérhető karaktert. Vagyis nem vakon, vagy érzésből kell írni a szöveges üzenetet, kíváncsian várva milyen karakter jön be a következő gombnyomásra. A plusz kijelző révén az ékezetes betűk és a különleges karakterek lelőhelye is könnyen felderíthető.