Az Ericsson 'Communicator'

2000.12.18. 16:31
A mobiltelefon-gyártás egyik kisebb mérföldkövének is betudható az Ericsson R380-as "smartphone", azaz gonosz magyarítással "okos telefon" kategóriával önmeghatározott terméke. A hagyományos méretű érintőképernyős menedzserkalkulátort és WAP-böngészőt rejtő telefon kissé megkésve veszi fel a versenyt a Nokia 9110i-vel, és még így sem egyértelműen nyerő.
A téglasúlyú Communicatoroknál azért könnyebb
Hogy meglegyen a rendes heti anyázásadagom, rögtön az elején leszögezném, hogy az Ericsson telefonok külalakjának kialakításába fektetett erőfeszítések rám mindezidáig semmiféle vásárlásra ösztönző hatással nem voltak, miattam hiába halt meg a sok fű-fa-virág. A megszokott szögletes és fröccsöntött műanyagjelleg az R380s szériaszámú modell esetében is fennáll, ettől függetlenül nem vitathatom el érdemeit a mobiltelefónia fejlődésében elért teljesítményéért.

Az R380-as külsőre tehát egy masszív, szögletes Ericssonnak néz ki, patkányölő-vastagságú antennával és enyhén túlzsúfolt húszgombos kezelőpanellel. A jobb felső sarokban lokalizált gomb segítségével negyven másodpercnyi beszédet lehet rögzíteni és visszajátszani. Ez a funkció valószínűleg viccből került a telefonra, mert a legváratlanabb pillanatokban beindulhat az ember zsebében, és tartalmától függően halálra rémisztheti a közvetlen környezetet.

A becsukott telefonnal csak a legszükségesebb funkciókat lehet elérni, úgy mint a telefonkönyv, a hívásinfók és a csengetés hangerejének szabályzása, minden más kéziszámítógép-üzemmódban bújik csak elő. Rendes asztali nehezékeket idéző tömege (160g) és vastagsága hamar megbocsátható, amint a lehajtott billentyűzet alól felviláglik a készüléket széltében-hosszában kitöltő érintőképenyő.

A képernyő rendeltetésszerűen apró műanyagceruzával működtethető, végszükség esetén pedig kínai evőpálcával vagy marokkópálcával is elmozog. A hivatalos tollakból a figyelmes svédek rögtön négyet csomagoltak a telefon mellé, tekintettel a várható magas elhalálozási arányra. Egy ceruzát a telefon akkumlátorában lehet tárolni, a többi meg befér a szintén alaptartozéknak számító bőrtokba.

Az R380-as egyik legnagyobb hátránya a brutális energiazabálás, a menü legtöbb funkciójához csak kihajtott képernyővel lehet hozzáférni, ekkor viszont kb. annyit fogyaszt, mintha beszélne vele az ember. A hivatalos adatok szerint ez négy óra üzemidőt jelent, ám a realitás rögös talaján ez mindössze 2-2,5 órát jelent. A háttérvilágítás bekapcsolása ezt erőteljesen lecsökkenti, szerencsére anélkül láthatóak a szövegek.

Az ikonizált képernyőn gyorsan elérhetők a kölünböző menüpontok, viszont a beállításokért már rendesen meg kell küzdeni, mivel az Ericsson szokásához híven kedveli az egzotikus, ám legkevésbé sem logikus elnevezéseket. A telefonkönyv vagy a névjegyzék könnyen kezelhető, de általában csak néhány (néha 5-10) másodperces "gondolkodás" után hozzák be a listákat, és ehhez sajnos még az 1,2 MB-os memóriát sem kell teletölteni. Cserébe viszont mindenkiről szinte minden adat bevihető.

A gépelési sebességért fel kell adni a mobilitást
Nyitott képernyővel lehet SMS-ezni, WAP-ozni, jegyzetelni és a naptárral szöszmötölni. Az írásos műveleteknél mutatkozik meg igazán a 380-as ereje, hiszen mind a kézírás felismerése, mind a képernyőre húzott miniatűr billentyűzet kitűnően használható. Az írásfelismerés vetekszik a Palmok szintjével is, egyedül a magyar ékezetekkel nem boldogul, értelemszerűen. Igazán gyorsan a minibillentyűzeten lehet pötyögni, vérprofik egyszerre akár két pálcával is nyomulhatnak, és akkor Gizike izzadhat a szaténbugyiban.

A széles kijelző a WAP-os oldalaknál szintén elég hasznos bír lenni, már-már böngészőként láthatjuk az online világ egy kicsiny szeletét. A probléma ezzel csak az, hogy a Nokia Communicatorja már régóta képes erre, sőt, még a HTML-oldalakat is megjeleníti, amelyek előtt az Ericsson bizony elhasal. Van még a telefonban natv POP3-as levelezés is, ami megint pozitívum, csak újdonságnak nem nevezhető igazán. Adatkommunikációban viszont elég jó a 380-as, kábellel és infrával is csatlakoztatható PC-hez, összebarátkoztatható egy halom bizniszalkalmazással.

Összességében az Ericsson 380-as rengeteg előnye ugyanúgy hátránya is, hiszen hiába a villámgyors SMS és szélesvásznú WAP, ha le kell ülni vele, hogy használni lehessen. A másik húzós dolog az ára, egyelőre olyan 220-240 ezer forint körül mozog.

A készüléket az X-Multimédiashoptól kaptuk tesztlésre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla