Edina
-12 °C
-3 °C

Ericsson R520m: Fülre áll

2001.08.09. 10:50
Az Ericsson R520m jelzésű telefonja igazi csemege az olcsó magyar mobildömpingben. A 320-as továbbfejlesztett változata a mobil kommunikációt többek között új WAP-rendszerrel, GPRS-szel és Bluetooth-szal támogatja. Igazi üzleti telefon, tele kényelmi funkciókkal.
Ahhoz képest nem is rossz, hogy Ericsson - foglalta össze véleményét az R520m-ről Nokia-fan kollégám, miután néhány nap után átadta, és nekem ennyi dicséret elég is volt. Telefonismertetésem előtt közölnöm kell a korrektség kedvéért: bármennyire is szeretnék, nem tudok objektív lenni tesztem tárgyával. Ericsson-fan vagyok.

Amikor két éve egykori kollégám az egyik mobilszolgáltató székházában a kezembe nyomta az r320-as egyik tesztpéldányát, hogy próbálgassam, egyszerűen nem hittem el, hogy azt majd komolyan forgalomba fogják állítani. És mégis megtették. Én akkor még kezdő Nokia-júzer voltam, később lettem elkötelezettje az R320-asnak, de ez egy másik történet.

R520m, Paraméterek
Hálózat: 900/1800/1900 MHz
Méret: 130 x 50 x 16 mm
Tömeg: 105 gramm
Beszélgetési idő: 300 - 660 perc
Készenléti idő: 160 - 300 óra
Wap: WAP 1.2.1

Ár: Pannon-előfizetéssel 74.900 Ft, Kártyafüggetlenül 199.000 Ft,

Rétegtelefon, ami szép

Az R520-as az egyszerűbb mobilozónak nem más, mint a 320-as tökéletesen javított verziója. Persze nem csak upgrade, sokkal több annál, sőt, de mégis: a beépített technikai újítások (GPRS, Bluetooth) háttere, kiszolgálása és kereslete - valljuk be - itthon egyelőre épp csak beindult, az ebből fakadó vásárlóerő, az állandó online kapcsolatot igénylő top-manager-típus egyelőre igencsak szórványosan van jelen. Kacsintsunk most inkább az átlagalkalmazó - vagy inkább a feltörekvő középvezető réteg - felé!

Szóval a készülék. Ami szép. A méret alig változott, a telefon a hátoldalba belesimuló akkumulátornak (végre!) köszönhetően néhány milliméterrel vékonyabb elődjénél, viszont ugyanolyan könnyű, a forma kicsit változott, határozottan előnyére: a telefon felületén végighúzódó vonalak miatt kerekebbnek tűnik. Szerencsére maradt a "cápauszony-antenna", a tesztpéldány arany-ezüst felülete pedig nem egy női mobilhasználót ejtett rabul. Felejtsük el a nokiás kollégák megjegyzéseit: "bumfordi", "túl nagy", "zörög", stb... ez a telefon fülre áll.

A négyirányú navigomb szétcsúszott, így a jobb-bal vezérlés nehézkes lett
A 320-asnál ésszerűen elrendezett navigációsfelületet a kötelező dizájnolás nem kerülhette el, a felület gombjainak átlátásához lassan pilótavizsgát kell tenni. A négyirányú navigomb szétcsúszott, így a jobb-bal vezérlés nehézkes lett, igaz, a "yes-no" kezelése jobban kézre áll. A törlésgombbal szimmetrikusan a hangfelvétel helyett elhelyeztek egy Nokiánál már megszokott gyorsmenügombbot, amiben főbb utasításokat - kikapcs., kihangosít, elnémít, stb. - adhatunk meg. A gombok egyébként a 320-asnál jobban kiemelkednek a felületből: "elnokiásodtak", immár műkörömmel is jól nyomkodhatók, és bizony - legalább is a tesztpéldányban -, zörögtek.

Alapból nyomja a mobil internetet

Ha bekapcsoljuk, és a menürendszerébe hatolunk, megállapíthatjuk, hogy a szoftver gyorsabb lett, eltűnt a 320-asra jellemző lassú reagálás, "létrás" menürendszer finomodott, grafikus és animált lett, az egyébként is nagyméretű kijelző felbontása javult, saját és fogadott képek háttérként való használata engedélyezett. A kijelző szinte minden jellemzője állítható: kontraszt, betűméret (3 féle), világítás (az automatikus, fényre reagáló kijelző). Bosszantó kis hiba: bekapcsolt automatikus billentyűzár esetén az új üzenet elolvasásához először ki kell kapcsolni azt.

Természetesen az R520 a jelenleg létező összes mobilszolgáltatást tudja alapból, három normában (900/1800/1900 MHz). A cég rendesen nyomja a mobil internetet: továbbfejlesztett Wap, Bluetooth, GPRS - ezek működésével külön cikkben foglalkozunk majd. Alapnak tehát ott vannak az ezen a szinten megszokott dolgok: programozható és a számítógéppel szinkronizálható naptárfunkció (riaszt, hív, értesít), címlista (510 szám a telefonban, 200 bejegyzéslehetőség a kártyán), továbbfejlesztett prediktív szövegbevitel, személyre szabott profilbeállítási lehetőségek, infraport, stopper, ébresztő, változtatható csengetés, hangfelvételi lehetőség, sőt játékok (egy Erix nevezetű kígyós-bekerítős és egy tenisz, mindkettő elég fejlett megjelenítésű, igazság szerint még nem próbáltam őket), stb.

"Alvó kijelző"; az energiatakarékosság jegyében néhány másodperc után "kikapcsolja" magát a képernyő
A telefon azonban engem valójában apró kis finomságaival, kényelmi funkcióival bűvölt el. Az SMS-írást megkönnyítő karaktermegjelenítés, a testre szabható és könnyen elérhető pluszmenü, a telefon állapotjelző, a mássalhangzónak megfelelő gomb lenyomásával előhívható telefonszám, az automatikus billentyűlezárás és képernyővilágítás már a 320-asban is megtalálható.

Újdonság azonban az "alvó kijelző"; az energiatakarékosság jegyében néhány másodperc után "kikapcsolja" magát a képernyőt, csak a minimális alapadatok látszanak (idő, szolgáltató), így a telefon egy feltöltéssel - alapakkumulátorral, átlagos beszélgetési idővel - nekem 6 napig bírta. (A feltöltés után 220 óra készenléti és 8 óra beszélgetési időt jelzett az állapotjelző.)

Tárcsázás helyett hangvezérlés

A cég továbbfejlesztette a hangvezérlést, a tárcsázás fogalma az 520-asnál így jelentősen megváltozik: a tulajdonos szabályszerűen beszélhet készülékével. A telefonba ugyanis nem csak névhez rendelhetünk hangot, hanem profilhoz is, sőt, hanggal fogadhatunk vagy elutasíthatunk hívást, sőt: egy "varázsszó" megadásával az állandóan készenlétbe lévő mobilt kézbevétel nélkül "feléleszthetjük". Űbersőt: az 520-as kihangosítható.

Saját és fogadott képek háttérként való használata engedélyezett
Mindez a következőket jelenti (kipróbálva): a telefon előttünk az asztalon, csörög, "fogad" felkiáltás, és már beszélhetünk is, anélkül, hogy hozzáértünk volna. Vagy: egyik kezünkben a klaviatúra, másik kezünkben a kávé, telefon előttünk, varázsszó, majd a hívandó személy nevének bemondása, és már beszélhetünk is kihangosítva. Az igazság azonban az, hogy bár a hangvezérlés jól teljesít, a funkciók többsége valószínűleg meglehetősen leszűkített felhasznalói csoportot és helyzetet céloz meg. Sokkal egyszerűbb felvenni és "tárcsázni", mint "abrakadabra" varázsszót és különféle neveket magunk elé mormogva várni a hívást.

A kihangosító és hanggal fogadás a napi használatban is hasznos lehet. Az igazi finomság azonban az, hogy a beépített közelségérzékelő kikapcsolja a kihangosítót, ha a telefont a fülhöz emeljük.

Oplogó helyett csúcstechnológia

Hogy mindezek ellenére nem az R520-as lesz az idei ősz legkelendőbb mobiltelefonja, az megjósolható. A svéd cég meglehetősen használhatóra fejlesztett egy felső kategóriás üzleti telefont, élen jár a technikai újításokban, ám egyedi hangszerelésével, a fősodrástól való eltérésével az egyszerűségre, olcsóságra, és nem utolsó sorban az idióta oplogókra kihegyezett magyar piacon szinte életképtelennek látszik. Ezt a készüléket valószínűleg az fogja megvenni, aki megszokta és megszerette az Ericsson-logikát és elrendezést, és szeretné lecserélni - amúgy igen gyorsan inflálódó - 320-asát.

A GPRS-, Bluetooth-, WAP-alkalmazásokat külön cikkben vizsgáljuk.