Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamarosan repülőn is telefonálhatunk

2007.10.18. 22:11
Európában egy lépéssel közelebb kerültünk a repülőgépen való mobiltelefonáláshoz. Műholdas kapcsolaton mennek majd a jelek, és roamingtarifát kell fizetni.

Európában nőtt az esélye annak, hogy hamarosan repülőgépen is telefonálhassunk. Az ügy évek óta napirenden van, de az érintett hatóságok aggódtak repülés biztonsága és az eddig felvetett üzleti modellek megvalósíthatósága miatt. A brit telekommunikációs hatóság, az Ofcom az Európai Unióval folytatott tárgyalások után új javaslattal állt elő, amely egész Európára érvényes lehet, ha elfogadják.

Az újítás lényege, hogy a repülőgépekre kisméretű bázisállomás telepítenek, amely a jeleket műholdra továbbítja, és emiatt persze minden egyes telefonhívásért roamingtarifát kell fizetni. A bevételen a légitársaság és a fedélzeti szolgáltató osztozkodna – jelenleg két mobilcég képes ilyen szolgáltatást nyújtani: az Airbus érdekeltségébe tartozó OnAir és a norvég Telenorhoz tartozó Aeromobile.

Bár az újítást e két cég vetette fel, és nem a légitársaságok, a Ryanair, a BMI és az Air France korábban érdeklődött a légi telefonálás iránt. Mobilozni ezután sem lehet majd felszállás és leszállás közben, a készülékeket háromezer méter fölött lehet csak bekapcsolni. Először csak GSM hívások és GPRS netszolgáltatás lesz a repülőkön, de a jövőben a 3G is megjelenhet.

Sajnos az Európai Unión kívüli országokban gond lehet a légi mobilozással, ha az ottani hatóságok nem engedélyezik. A helyi előírásoknak kell megfelelni, semmit sem érnek az Uniós engedélyek. Így előfordulhat, hogy menet közben ki kell kapcsolni a bázisállomást.