Judit
3 °C
7 °C

A bíróság szerint nem rákkeltőek a mobilok

2002.10.02. 16:06
Egy amerikai bíróság hétfőn elutasította a Motorola és más mobilszolgáltatók elleni perben benyújtott bizonyítékot, mely szerint a mobiltelefonok rákot okoznak. A 800 millió dolláros kártérítési pert két éve indította egy amerikai neurológus, Christopher Newman, aki szerint agytumorát az általa korábban használt analóg rádiótelefonok okozták.
A perben fordulatot jelenthetett volna egy svéd tanulmány bizonyítékként való felhasználása, írja a BBC. Lennart Hardell svéd onkológus szerint azoknak, akik analóg rádiótelefonokat használtak, egyharmaddal nagyobb esélyük volt a rákos megbetegedésre, mint másoknak.

Nincs kapcsolat

Catherine Blake bírónő szerint a tanulmány nem fogadható el bizonyítékul a perben, mivel a tudósok vélekedése szerint nem bizonyított a rák és a mobilok közötti ok-okozati kapcsolat. "Olyanfajta tumorokat, mint amilyenben Dr. Newman szenvedett, már több mint száz éve diagnosztizálnak, és többségüknek nincs ismert oka" - fogalmazott a bírónő. A bizonyíték elutasításával megnyílhat az út a kereset elutasítása előtt, Newman ügyvédje azonban várhatóan fellebbez a döntés ellen.

Newman 1992 és 1998 között használt analóg rádiótelefonokat, és szerinte ezek hibáztathatók azért a rosszindulatú daganatért, amit 1998-ban diagnosztizáltak bal tarkólebenyében, a füle mögött. A tumort eltávolították, de Newman teljesen munkaképtelenné vált: bal szemére megvakult, memóriakiesésekkel küzd és lelassult a beszéde is.

A baltimore-i bíróságon benyújtott perirat azzal vádolta a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat. Az orvos nyolcszázmillió dollárt követel a Motorolától és nyolc másik távközlési vállalattól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?