Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Júliusban már olcsóbban telefonálhatunk külföldön

2007.06.25. 12:35
Június 30-án életbe lép az Európai Unió új roamingdíj-szabályozása. Viviane Reding uniós távközlési biztos most az sms és az mobil internetezés külföldi tarifáit akarja csökkenteni.

Rekordidő alatt sikerült életbe léptetni a külföldi hívásdíjakkal kapcsolatos uniós szabályozást, írja az Európai Unió hivatalos közleménye, így már idén nyáron sokkal olcsóbban telefonálhatunk haza külföldről, és a hívásfogadásért is kevesebbet kell majd fizetni. Az új szabályozás az Európai Unió mind a 27 tagállamában június 30-án hatályos lesz. Ez nem jelenti, hogy a hónap végétől megjelennek az alacsonyabb tarifák, mert a szolgáltatóknak két hónapjuk van bevezetni az új percdíjakat, így legrosszabb esetben csak augusztus végétől lehet olcsóbban telefonálni. Ugyanakkor a magyar szolgáltatók már jelezték, hogy nem akarnak az utolsó időpontig várni. Mindenesetre szeptembertől a helyi hírközlési hatóságok árgus szemekkel figyelik majd, hogy a mobilszolgáltatók betartják-e a szabályokat.

Mint azt korábban megírtuk, a három magyar mobilszolgáltató most 240-320 forintot számláz ki percenként a külföldről indított hívásokért, az Európai Parlament viszont 140 forintban maximalizálta a tarifát, ami átlagosan 65 százalékos árcsökkentést jelent. Jóval kedvezőbbek lesznek a percdíjak hívásfogadás esetén is. Jelenleg a szolgáltatók 95-135 forintot kérnek egyetlen percért, az új döntés értelmében viszont 70 forint lesz a plafon, ami átlagosan 45 százalékos költségcsökkenést jelent.

Viviane Reding uniós egyelőre nem tekinti befejezettnek a munkát: tovább figyelik az árakat, különösen az sms és a mobil internetezés külföldi tarifáit. A keménykezű távközlési biztos reméli, hogy a mobilszolgáltatók megértették végre, az EU képes cselekedni. A kiadott közleményben egyben üzen is nekik: „Lépjenek most, vigyék le az sms és az adatletöltés roamingdíjait gyorsan, különben arra kényszerülünk, hogy ezen a téren is közbeavatkozzunk.”