Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az unió bekéri a roamingdíjakat

2004.12.10. 14:21
Az európai unió mobilszolgáltatóinak a napokban kérdőívet küldtek, jelentette be a nemzeti hírközlési felügyeleteket összefogó European Regulators Group (ERG). Az Európai Bizottság által támogatott vizsgálatban az ügyfelek külföldi mobilhasználata után felszámított díjak után érdeklődnek.
Az Európai Unió teljes területén valamennyi mobilszolgáltató levelet kap a következő napokban az uniós felügyeleti szervektől. A 25 országot érintő átfogó felmérésben arra kérik a szolgáltatókatt, hogy részletezzék a más tagállamok területén folytatott beszélgetések után felszámított hívásdíjaikat.

Az úgy nevezett roaming-díjak, amelyeket az idegen hálózat használatáért számítanak fel, gyakran túl magasak, közölte Brüsszelben az Európai Bizottság.

Volt nagy meglepetés

A vizsgálat célja ezért a mobilszolgáltatók szintjén a szabad versenyt érintő problémák kiküszöbölése. Az így jelentkező magas hívásdíjak ugyanis károsak az uniós polgárok és az európai ipar versenyképessége szempontjából, állítja a Bizottság.

A szolgálati- illetve magánutazásokat követően sok felhasználót ért kellemetlen meglepetés, amikor megkapta a szolgáltató számláját, jelentette ki az információs társadalom és média uniós főbiztosa, Viviane Reding.

A főbiztos szerint a kérdőívek visszeérkezése után a szakértők részletesebb adatokkal dolgozhatnak, amikor kialakítják a piacot szabályzó előírásokat. Az ERG reményei szerint a vizsgálat előzetes eredményeit 2005 májusában teszik közzé.

Zajlik több eljárás

A kezdeményezéssel párhuzamosan a Bizottság egy sor mobilszolgáltató ellen folytat versenyjogi eljárást. Esetükben szintén a roaming-díjak mértékét érte kifogás.

Az unió versenyjogi biztosának hivatala túlzott roaming-díjak miatt először ugyanígy vizsgálódott, majd kartelleljárást indított két brit mobilcég ellen. Ebben az ügyben még nem született döntés.