Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább csökken a roaming ára az EU-ban

2008.09.23. 16:10
Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 2010 után három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni az sms-ek árának is.

Fontos lépés, hogy a Bizottság 2009 nyarától az adatroamingot is szabályozni akarja. Az egyre fontosabbá és népszerűbbé váló adatroaming területén egy megalapozott nagykereskedelmi áron alapuló szabályozás megteremtheti a szolgáltatók közötti versenyt és hozzájárulhat a fogyasztói árak csökkenéséhez, a szolgáltatásminőség javulásához. A Bizottság az legkésőbb 2010 nyarától átláthatóvá akarja tenni az adatroaming kiskereskedelmi árait is, kötelezve a szolgáltatókat, hogy vezessenek be olyan megoldásokat, amelyekkel a fogyasztók elkerülhetik a néhány napos normál internetezést követő sokkoló, akár százezer forintos számlákat.

A 2007 nyarán bevezetett hangroaming szabályozás hatására a hívásindítás és fogadás árai 40-60 százalékkal csökkentek. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az Unió területén a hívásindítás legfeljebb 127,4, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba kerülhet. A Bizottság javaslata szerint a jelenleg 46-, illetve 22 eurócentes nettó kiskereskedelmi árak 2012 nyarára 34, illetve 10 eurócentre fognak csökkeni. Mindez azt jelenti, hogy a magyar felhasználóknak 2012-re (változatlan forint-euró árfolyamot feltételezve) a hívásindítás bruttó ára 100 Ft, a hívásfogadásé pedig 30 Ft alá fog csökkenni. A Bizottság mindezek mellett bevezetné a roamingforgalomban a másodperc alapú számlázást is.

A roaming környezetben küldött SMS-ek legmagasabb kiskereskedelmi árát a Bizottság nettó 11 euró centben akarja megállapítani. Ha az Európai Parlament és a Tanács is elfogadja a javaslatot, a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós környezetben átlagosan 87 forintba kerül egy SMS küldése és ez jövő nyárra 30-ra csökkenhet.