Ágnes
-5 °C
2 °C

Tovább csökken a roaming ára az EU-ban

2008.09.23. 16:10
Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 2010 után három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni az sms-ek árának is.

Fontos lépés, hogy a Bizottság 2009 nyarától az adatroamingot is szabályozni akarja. Az egyre fontosabbá és népszerűbbé váló adatroaming területén egy megalapozott nagykereskedelmi áron alapuló szabályozás megteremtheti a szolgáltatók közötti versenyt és hozzájárulhat a fogyasztói árak csökkenéséhez, a szolgáltatásminőség javulásához. A Bizottság az legkésőbb 2010 nyarától átláthatóvá akarja tenni az adatroaming kiskereskedelmi árait is, kötelezve a szolgáltatókat, hogy vezessenek be olyan megoldásokat, amelyekkel a fogyasztók elkerülhetik a néhány napos normál internetezést követő sokkoló, akár százezer forintos számlákat.

A 2007 nyarán bevezetett hangroaming szabályozás hatására a hívásindítás és fogadás árai 40-60 százalékkal csökkentek. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az Unió területén a hívásindítás legfeljebb 127,4, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba kerülhet. A Bizottság javaslata szerint a jelenleg 46-, illetve 22 eurócentes nettó kiskereskedelmi árak 2012 nyarára 34, illetve 10 eurócentre fognak csökkeni. Mindez azt jelenti, hogy a magyar felhasználóknak 2012-re (változatlan forint-euró árfolyamot feltételezve) a hívásindítás bruttó ára 100 Ft, a hívásfogadásé pedig 30 Ft alá fog csökkenni. A Bizottság mindezek mellett bevezetné a roamingforgalomban a másodperc alapú számlázást is.

A roaming környezetben küldött SMS-ek legmagasabb kiskereskedelmi árát a Bizottság nettó 11 euró centben akarja megállapítani. Ha az Európai Parlament és a Tanács is elfogadja a javaslatot, a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós környezetben átlagosan 87 forintba kerül egy SMS küldése és ez jövő nyárra 30-ra csökkenhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!