Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egyre fájdalmasabb az sms

2006.02.21. 14:20
Nem, nem a reményetlen szerelem - a hüvelykujj az, ami megkülönbözteti az embert az állattól. A túlhasználat viszont égető, zsibbasztó érzést kelt, amit az orvostudomány ismétlődő megterheléses sérülésnek nevez, egyes kutatók Nintendinitis-ként, mások szövegesüzenet-sérülésként emlegetnek. De hová vezet az eszement hüvelykujjkultusz?

Milliók élnek Nagy-Britanniában olyan ujj- és csuklósérüléssel, amelyet a túlzott sms-ezés okoz, jelentette a Reuters egy kedden megjelent tanulmányra hivatkozva. Az egyik brit mobilcég, a Virgin Mobile megbízásából készített felmérés szerint az elmúlt öt évben 83 százalékkal növekedett Nagy-Britanniában azoknak a száma, akik a sok sms-ezés miatt fájlalják a kezüket - elsősorban a hüvelykujjukat. Összesen 3,8 millió brit állampolgár panaszkodik arra, hogy a sok szöveges üzenet elküldése ismétlődő megterheléses sérülést (repetitive stress injury, RSI) okozott neki.

A lelki sérülés sem ritka

#alt#
Hüvelykujjszobor Párizsban.
Az évezred testrésze?
Ami az elküldött szöveges üzenetek számát illeti, a britek a világ élvonalában járnak: naponta 93,5 millió szöveges üzenetet küldenek, és az sms-ek száma folyamatosan nő. A népesség 12 százaléka saját bevallása szerint napi 20 szöveges üzenetet küld el, de a britek tizede meg sem áll napi 100 sms-ig. Brit alattvalót tartanak az sms-ezés királyának is. Egy skót gyári munkás, Craig Crosbie tavaly 48 másodperc alatt pötyögte be telefonjába a következő üzenetet. " The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human." (A borotvaéles fogú piranha-fajok, a Serrasalmus és a Pygocentrus a világ legkegyetlenebb édesvízi halai. Valójában ritkán támadnak emberre.)

A Virgin Mobile, amely előszeretettel beszél magáról mint "felelősségteljes vállalatról", már 2001-ben felhívta a figyelmet az sms-ezés veszélyeire. Öt éve még új nevet is kitaláltak a betegségnek, az általánosan elfogadott RSI helyett a TMI-t (text message injury, szövegesüzenet-sérülés) kezdték használni, bár azóta visszatértek az általánosan elfogadott RSI-hez. A vállalat annak idején még egy speciális eszközt, egy habosított anyagból készült, mobiltelefon méretű "texterciser"-t is kifejlesztett a sérülések enyhítésére, és összeállított egy tízpontos tipplistát, amely a fizikai veszélyek mellett a meggondolatlan sms-ezés érzelmi és szociális vetületeire hívta fel a figyelmet. (A brit MORI társadalomkutató intézet 2004-es felmérése szerint a 15-24 éves fiatalok ötöde sms-ben szakít; a nők 54, a férfiak 31 százaléka titokban elolvassa partnere üzeneteit.)

Hüvelykujjkultusz

A fizikai sérülések jelentős része a hüvelykujjat éri, mivel az sms-ezők túlnyomó többsége azt használja pötyögésre. Randall Susman professzor, aki negyed századot töltött hüvelykujjkutatással a New York-i állami egyetemen, a jelenséget azzal magyarázza, hogy jóllehet a majmoknak és az emberszabásúaknak is szembefordult a hüvelykujja a tenyerével, egyedül az ember kezén fejlődtek ki olyan izmok, amelyek képessé teszik a hüvelykujjat a szofisztikált műveletek elvégzésére.

Sadie Plant brit független brit kutató néhány éve megfigyelte, hogy a fiatalok egy része már nem a mutató-, hanem a hüvelykujjával mutat rá, amire rá akar mutatni, és hüvelykujjal nyomja meg a csengőt, ami a kutató szerint egyfajta hüvelykujjkultusz kialakulására utal a korábban egyeduralkodó mutatóujj rovására.

A vonatkozó betegségeket a kutatók sokszor magáról az eszközről nevezik el: a New England Journal of Medicine című orvosi szaklap 1990-ben Nintendinitis nevű kórról beszélt, amely égető fájdalmat okoz a sokat nintendózó betegek hüvelykujjának tövében. Tavaly a 13 éves Szafura Abdul Karim publikált egy cikket a South African Medical Journal-ben - az ifjú szerző Playstation-betegségnek nevezte el a hüvelykujj zsibbadását és elvörösödését, ami megfigyelései szerint átterjedhet a könyökre, a hátra és a nyakra is.