Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szélessávú internet a konnektorból

2001.03.29. 15:25
Az RWE energiaszolgáltató Németországban ISP-vé lépett elő, és már a felhasználói tarifákat is kidolgozta. A vállalat a CeBIT-en először mutatott be konkrét terveket arra, hogyan lehet a villamos hálózaton keresztül a világhálóra csatlakoztatni a lakásokat. A gyártó szerint a 230 voltos rendszeren működő, szörfölést biztosító eljárás kész a mindennapos használatra, és a hatóságilag megszabott sugárzási értékeket is teljesíti.
Az RWE szerint a saját fejlesztésű Powerline technológia műszaki fejlettségét az is igazolja, hogy a vállalat a kommunikációt szabályzó szövetségi hivataltól megkapta a hálózati szolgáltatói licenceket.

Az esseni gimnázium tanulóinak tetszik a Powerline
Hardverszállítóként a svájci Ascomra támaszkodik az RWE. Az Ascom által kifejlesztett Powerline modemek legnagyobb átviteli sebessége 2 MBit/s, és a PC-hez Ethernet csatlakozóval kapcsolódnak. A modemhez a német előfizetők 200 és 350 márka közötti áron juthatnak hozzá.

Nyártól először Mülheim és Essen városában, majd Berlinben, Bonnban és Kölnben lehet előfizetni a nagysebességű internetes szolgáltatásra. Az RWE 2002-ben jelenik meg a szolgáltatással az ország többi nagyobb agglomerációjában.

Powerline Magyországon
Az RWE energiaszolgáltató 50 százalékos tulajdonában lévő Novacom egyelőre nem tervezi bevezetni az elektromos hálózaton keresztül szállított internetet. A vállalat a vezetőség bejelentése szerint kivárja, mennyire válik be a technológia a német anyacégnél, és csak azután kezd el foglalkozni vele Magyarországon.
Az RWE a Powerline szolgáltatásért nem a felhasznált idő, hanem az átvitt adatmennyiség alapján kér díjat. A legolcsóbb változat havi 49 márkáért (6650 forint) 250 megabájt letöltését teszi lehetővé. A sokat szörfölők a 99 márkás (13,5 ezer forintos) változat mellett dönthetnek, ennél 2 gigabájt az engedélyezett forgalom.

Ha az adott határokat átlépi valaki, a további megabájtokért külön kell fizetni. Eddig ebben az ügyben még nem határoztak, de arra lehet számítani, hogy tarifától függően megabájtonként 4 és 13 pfenning (5,4 illetve 17,7 forint) lesz majd a pótdíj.

A 249 márkás (33,9 ezer forintos) előfizetésnél már 10 gigabájt a felső határ, de ezt az ajánlatot elsősorban cégek fogják majd választani. Egyszeri költségként minden előfizetéshez meg kell vásárolni a modemet, amely 199 és 349 márka (27 ezer illetve 47,5 ezer forint) közötti áron lesz elérhető.

Az RWE szerint a gyakorlatban 1 MBit/s átlagos átviteli sebesség várható, mert 10 behálózott lakásból rendszerint csak kettő kapcsolódik egyidejűleg az internetre.

Az RWE sajtókonferenciája alatt élő kapcsolat működött az esseni Maria-Wächtler gimnáziummal. Itt más 2000 októbere óta tesztüzemben működik a Powerline kapcsolat. Az iskola tanulóit mindenekelőtt a gyorsaság nyűgözte le, egyes vélemények szerint "ezzel összevetve az ISDN maga az őskor".

Ugyancsak nyáron várható az RWE E-Home-Services bevezetése. Mobiltelefon vagy az internet segítségével tetszőleges távolságból be és ki lehet kapcsolni a lakásban a fényt, a fűtést, elektromos háztartás eszközöket vagy az elektromos napfényrolókat. Havonta ez a szolgáltatás 20 márkába kerül majd, de a használatához szükséges hardver és szoftver egyszeri alkalommal 1900 márkával terheli a család költségvetését.

Ezen kívül az RWE és az Ascom olyan eljárások kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tehetné a villanyvezetékeken keresztül zajló telefonbeszélgetéseket. A jelenlegi elképzelések szerint ezt Voice-over-IP eljárással lehetne megvalósítani, vagyis az internetes adatáramlást felhasználva digitális úton továbbítanák és fogadnák a jeleket.