Kamerának látszó tárgy telefonnal

2004.10.20. 10:30
A Sony Ericsson a márciusi CeBIT 2004 kiállításon mutatta be először az S700i mobilt, de ott még csak egy prototípust foghattak a kezükbe azok, akik türelmesen végigállták a sort, vagy erőszakosan tolakodtak. Most azonban megérkezett szerkesztőségünkbe a csaknem másfél megapixeles digitális kamerával és gigantikus kijelzővel felszerelt készülék, amely az ígéretek szerint még idén ősszel a boltok polcaira kerül.
A svéd-japán vállalat mostanában számos olyan eszközzel rukkolt elő, amellyel tökéletesen összemoshatja a fejünkben a digitális fényképezőgépekről és mobilokról alkotott képet. Ez egyébként bevallott célja a vállalatnak, egyik vezetőjük ugyanis néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a mobiltelefonok hamarosan átveszik az alsókategóriás digitális kamerák helyét a piacon. Majd meglátjuk. A változások egyik előfutára az Index által korábban bemutatott K700 modell, de a mostani tesztünkben vizsgált S700 kinézete már sokkal jobban hasonlít a CyberShot fényképezőkre, mint bármelyik hagyományos mobiltelefonra.

Képben van

#alt#
Nézze meg képeinket!
Az S700 unalmas és semmitmondó szürke műanyagból készült, mint a telefonok többsége, ezt azonban tökéletesen ellensúlyozza a csúcskategóriás kijelző, amely 240x320 pixelt és több mint kétszázezer színt tud megjeleníteni. Ennek leginkább fotózás közben örültünk, mivel a nagy és kontrasztos kijelzőn jól látszanak a kép részletei, és így legalább el tudtuk képzelni, hogy az exponálásnak milyen eredménye lesz.

Az optikafedő kinyitása után automatikusan bekapcsol a fotóalkalmazás, melynek menüje átlátható és jól kezelhető. A SonyEricsson-mobil fényképezője 1,3 megapixeles képeket rögzít, ami a gyakorlatban 1280x960 képpontot jelent. A beállítások között lehetőségünk van éjszakai módot és négyes sorozatfelvételt választanunk, van nyolcszoros digitális zoom, de ezek mindegyike jelentősen rontja a képek minőségét. A fotóink néha homályosak, néha azonban sokkal jobb minőségűek lettek, mint amilyent a jelenlegi mobiltelefonoktól elvárnánk. Az ereményekből arra következtetünk, hogy az S700 leginkább természetes, szórt fényben szeret fotózni, nem kedveli a homályos szobákat és erdőket. Meg az egyébként védett lábatlan gyíkokat.

Becsavarodó

Az összezárt mobilon a kijelző mellett alig néhány gomb árválkodik, a másik oldalon az optika van, a számgombok pedig csak a kijelző elcsavarásával kerülnek elő. Szerintünk ez roppant kényelmetlen megoldás, mivel a vastag telefont még lapáttenyerű tesztelőink sem tudták egyetlen kézzel kinyitni, ráadásul arra is figyelnünk kellett, hogy a kijelző nem forog körbe-körbe, mindig csak egy irányba lehet visszatekerni. Persze az is tény, hogy készülék becsukva is használható, ha már lementett telefonszámot kell tárcsáznunk, vagy csak játszani akarunk. A gombok mérete és elrendezése talán jobb nem is lehetne.

A SonyEricsson mérnökei szerencsére nagyon jól tudják, hogy a K700 operációs rendszere kiválóan kezelhető (mi is az egekig magasztaltuk), ezért mindent átmásoltak az S700 modellbe. Például igen felhasználóbarát, hogy az első bekapcsolás után egy segédprogram bukkan elő, amely megmutatja a legfőbb funkciók elérhetőségét, valamint felajánlja a nyelv, dátum és idő beállítását. A mobil használatát nagyban elősegíti a több helyen alkalmazott horizontális bontás, amelyet névjegyzék is használ: a keresett személy nevét kijelölve jobbra-balra lapozva kereshetjük elő az otthoni és munkahelyi telefonszámát vagy az email címét, attól függően, hogy miképp akarjuk elérni.

Velünk szórakoznak

A S700 elődjéhez hasonlóan tartalmaz FM rádiót és van benne mp3-lejátszó, de a zenéket és fotókat már nemcsak a szűkös belső memóriában menthetjük el, hanem Memory Stick Pro memóriakártyán is. Szomorúan vettük tudomásul, hogy a Sony még mindig veszettül ragaszkodik saját fejlesztésű memóriaszabványához, amelyet legfeljebb más Sony eszközökkel meg nyolc az egyben kártyaolvasókkal használhatunk, miközben több tucatnyi gyártó használja vígan a hasonló méretű SD kártyákat, amely elterjedtsége miatt jóval olcsóbb is. A játékok közül a darts használhatatlan tákolmány, de a háromdimenziós teniszről többen azt állították, hogy élvezhető és izgalmas.

Az Outlookban tárolt adatainkat természetesen átmenthettük a mobilra bluetooth vagy infravörös porton, ráadásul a készülékben igen ügyes naptárat meg feladatkezelőt találtunk. Sajnos a SonyEricsson számos más gyártóhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy a készülék indítóképernyője csak arra való, hogy ott kizárólag a jó sok pénzért letöltött háttérképeket tároljuk, pedig jóval ésszerűbb lenne, ha ott inkább a jövőben várható fontos találkozóinkról olvashatnánk egy s mást. További hatalmas hibája a S700-nak, hogy az óra kizárólag az indítóképernyőn jelenik meg, ezért csak az alkalmazásokból kilépve tudhatjuk meg, mennyi az idő. Ami például böngészés és játszás közben igen kellemetlen.

Az S700 a magyar szolgáltatók kínálatában egyelőre nem szerepel.  • Hírek
  • Csok