Ágnes
-5 °C
2 °C

Átverés a térerőnövelő

2007.02.09. 10:35
Érdekes termékre lettünk figyelmesek múlt héten, egy SA3 nevű antennaerősítőre, amely állítólag javítja a hívások minőségét. Kiderült, átverésről van szó. A termék egyébként már megszerezhetetlen, a cég is eltűnt, és inkább Svájcban próbálkozik.

Ócsócigi és pamutbugyi mindenütt van dögivel, térerőnövelő lapkát bezzeg sehol sem árulnak. Majdnem egy órán át kerülgettem a józsefvárosi piacon a pénzkötegek surrogása közepette kártyázó eladókat, eredménytelenül. Összesen két mobilkereskedőt találtam, egyikük repedt üvegpult alól árult használt készülékeket, a másik meg csak előlapokkal és minőségi bőrtokokkal üzletelt. Antenna nincs. Benéztem néhány utcai boltba is, de az eladók vagy azzal hajtottak el, hogy nem foglalkoznak kiegészítőkkel, vagy egyszerűen kijelentették, hogy az akadozó térerőről csakis a mobilszolgáltató tehet, nem a telefon.

Egzotikus, mint a Távol-Kelet

Előző cikkemben pusztán azért említettem meg az SA3 nevű egzotikus bigyót, mert a leírása szerint képes az antennához irányítani a kóbor rádiójeleket, és ezzel állítólag javul a hívások hangminősége. Ez elég gyanúsan hangzott, hiszen egy alig néhány négyzetcentiméteres kis lapkáról van szó, de mindenképpen éles tesztben szerettem volna ítéletet mondani róla. Felhívtam hát a forgalmazót, és megbeszéltem vele, hogy egy-két napon belül ingyen küld egy antennaerősítőt a teszthez. A hölgy készségesen elmondott néhány részletet is a termékről, például azt, hogy ahol nulla térerő van, ott nem lesz jobb a vétel, de ahol már van egy kis térerő, ott az SA3 használatakor tisztább lesz a vétel. Ígéretet kaptam arra is, hogy a cég illetékes munkatársai megválaszolják a technológiával kapcsolatos kérdéseimet.


Persze nem igazán lepődtem meg, amikor egy hét elteltével sem a teszteszköz, sem a válaszok nem érkeztek meg. Már csak azért sem, mert alaposabban megnéztem a cég weboldalát, amely tele volt elütésekkel, helyesírási hibákkal, és referenciának nem cikkeket, hanem mobilos magazinokban megjelent hirdetéseiket tüntették fel. A cég működéséről az is sok mindent elárult, hogy néhány nap alatt több tucat SA3-at hirdető spamet kaptam; a kéretlen reklámlevelek küldése pedig jogsértő. Megpróbáltam válaszolni egy spamre, de levelem eltűnt a kibertérben, még egy árva hibaüzenetet sem kaptam válaszul. Egy olvasónknál ezzel szemben visszapattant az email, ami arra utal, hogy már a megadott emailcím is kamu volt.

Ingyen is nem kapható

A biztonság kedvéért még egyszer felhívtuk a céget, de ezúttal egyszerű vásárlónak adtuk ki magunkat. Az eladással foglalkozó hölgy elmondta, hogy az SA3-at személyesen sehol sem lehet átvenni, mert boltokban egyáltalán nem árulják. Szidtam is magamat, hogy teljesen fölöslegesen jártam végig a főváros nagyobb piacait. A telefonbeszélgetés végén már oda lyukadtunk ki, hogy nem is kell fizetnünk, elég, ha visszahívjuk, és elmondjuk a véleményünket a termékről. Az SA3 ezután sem érkezett meg a postaládánkba.

Fórumokon keresgélve rájöttünk, hogy ugyanez az antennaerősítő már hónapokkal ezelőtt megjelent a piacon, csak éppen "Super Antenna" néven, ezért nem találtunk semmit az SA3 névre keresve. Korábban ráadásul egy East West Trading nevű cég állt mögötte, most pedig egy Mobile Accesories nevű cég. Mindkét céget a föld nyelte el azóta. A korábbi terméknévre keresve az is kiderült, hogy a Super Antennát az osztrák ORF televízió egyik műsorában kipróbálták, és a teszt szerint a lapka egyáltalán nem javítja a hívások minőségét. Sőt, a Konsument nevű osztrák fogyasztóvédő lap azt tanácsolta olvasóinak, hogy ne vásároljanak ilyen és ehhez hasonló antennaerősítőket.


Neue antennamuhaha für die Schweiz

Szerda este egyébként eltűnt a mobitenna.com szájtról a magyar nyelvű tartalom, és a nyitóoldalon a magyar zászló helyére a svájci lobogó képe került. Úgy látszik megúsztuk. Talán szólni kellene a svájciaknak, hogy vigyázzanak. Bár ott talán nincs is szükség ilyesmire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!