Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Átverős mobilháttérkép napi ötszázért

2007.10.25. 15:40
Nemcsak a kártékony kódokat terjesztő bűnözők próbálják kihasználni az internetezők figyelmetlenségét, hanem teljesen jogszerűen működő cégek is. Ingyen kínálnak háttérképet, de ezzel az óvatlan ember rögtön előfizet egy képküldő szolgáltatásra, amellyel naponta ötszáz forintot húznak ki a zsebéből.

Ingyen iránytűt szeretne a mobiljára? Adja meg a mobilszámát, kattintson az elküld gombra, és máris küldik. Persze az iránytű nem valódi, hiszen ez csak egy háttérkép, igaz, összevissza forog. A fehér alapon szürkével szedett apró betűs megjegyzésből pedig csak annyi derül ki, hogy az első háttérkép ingyenes. Ha tényleg érdekli, hogy merre van észak, keressen inkább egy mohás fát.

A megjegyzés elolvasása után az is egyértelmű, hogy az ingyenháttérkép valójában csali. Aki igennel válaszol a megrendelés után kapott sms-re, automatikusan előfizet egy üzenetenként 480 forintba kerülő szolgáltatásra. Hetente hat darab üzenetet kap, tehát ha nem mondja le a szolgáltatást, egy hónap alatt 11 520 forintot fizet ki háttérképekre. Az új előfizetőt üdvözlő üzenetből ugyanakkor még az is kiderül, hogy minden héten csak három üzenetben van valamilyen tartalom.

Reklám van, garancia nincs

Arról ugyan nem tájékoztatnak, hogy milyen tartalmakat adnak, de kiderítettük, hogy a cég kizárólag gagyi tartalmakat terjeszt, amelyek egy szinten vannak a kínai piacon kapható fröccsöntött játékokkal. A szolgáltatást egy holland cég, az Artiq Mobile BV. Celldorado nyújtja, és általános szerződési feltételei szerint ha a szolgáltatás vagy a tartalom nem felel meg az elvárásainknak, az a mi bajunk, és nem garantálják, hogy hibamentesen működnek.

A legnépszerűbb háttérképek

A tartalmak letöltéséből vagy használatából eredő károkért persze nem vállalatnak semmilyen felelősséget, sőt még azt is el kell fogadnunk, hogy a cég esetleg reklámüzeneteket is küld, hiszen valamiből fenn kell tartania magát. Nyilván a 480 forintos sms nem elég a kis telhetetleneknek.

Hasonló elven működik a Jamba is. Ha meg akarja rendelni az Irigy Hónaljmirigytől a Tik vagytok Parasztok című számot, a szájt egy apró betűs megjegyzésben figyelmeztet, hogy a Jamba Beat Klub előfizetős szolgáltatást, hetente automatikusan megújul, a klubtagoknak heti három letöltés jár, és az előfizetés heti 960 forintba kerül. Így havonta 3840 forint mehet el csengőhangokra. A Jambánál van egy előremutató szolgáltatás, az úgynevezett gondnok, amely lehetővé teszi a szülőknek, hogy feketelistára tegyék gyermekük mobilszámát, aki emiatt nem költheti el minden pénzét játékokra.

Lemondhatod, ha tudod

Ezek a cégek teljesen törvényesen működnek, tudtuk meg Tóth Krisztiántól, a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) főtitkárától. Ezeknek a szolgáltatóknak sok előírásnak kell megfelelniük, például a megrendelést visszaigazoló üzenetben közölni kell, hogy miként lehet lemondani a szolgáltatást, és információs vonalat kell működtetniük, amelyen az ügyfelek megismerhetik a lemondás feltételeit.

Mindkét cég betartotta a fent felsorolt előírásokat. Az apró betűs részben. Tóth Krisztián elmondta, hogy legtöbben azért panaszkodnak ezekre a cégekre, mert nem tudják, hol rendelték meg a szolgáltatást. A figyelmeztetések ellenére nem mentették el az első üzenetet, és ezért nem tudják lemondani a háttérképeket.

Az MMTE egyébként a legnagyobb hazai tartalomszolgáltatókkal és a mobilszolgáltatókkal közösen készít egy etikai kódexet, amely meghatározza, hogy a mobil-tartalomipar szereplőinek milyen előírásokat kell betartaniuk. A kódex várhatóan novemberben jelenik meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!