Erzsébet
1 °C
4 °C

A jövőbe menekül a Sony Ericsson

2002.03.06. 16:40
A Sony Ericsson a lassan telítődő mobilpiac legtehetősebb rétegének szánja új mobiltelefonjait, amelyeknél alapvetés a színes kijelző, és olyan extrákkal csalogatják a vevőket, mint a digitális kamera vagy a letölthető Java-alapú játékok.
A Sony és az Ericsson fél éve alakított közös vállalata erőteljes lökést tervez a mobiltelefonos multimédia terjesztésére új készülékeivel. Az idei katalógus egyértelműen azokat a vásárlókat célozza, akik évente lecserélik telefonjaikat, hogy ettől jobban érezzék magukat.

A várhatóan a százezer forintos lécet könnyedén lefejelő telefonok egytől egyig GPRS-el, Bluetooth drótnélküli csatolóval és színes kijelzővel készülnek. Utóbbi sokat lendít az esztétikai élményen, a kontrasztosabb megjelenítő üzeneteit várhatóan még csúnyán összegyűrődött szemmel is fel bírja dolgozni a felhasználó. Kérdés, hogy az akkumlátorok mennyit fejlődtek az elmúlt évben, hiszen ezek a kijelzők jelentősen megnövelik a telefonok fogyasztását.

T68i

T68i
Az első Sony Ericsson mobiltelefon a tavaly bemutatott első színes kijelzős Ericsson telefon továbbfejlesztett változata. A T68i multimédiás (kép/animáció/zene) üzenetek továbbítására is képes.

Saját képeket a telefonhoz csatlakoztatható CommuniCam digitális fényképező segítségével lehet elkészíteni. A kamera memóriájában maximális felbontással egyszerre 14 darab 24-bites színmélységű kép fér el, ám ezek online is tárolhatóak a Sony Style Imaging weboldalán. A kamerával saját miniképeslapot lehet készíteni, vagy a telefonkönyvben a nevek mellé egy képet is lehet illeszteni, ami segít a név tulajdonosának beazonosításában.

A készülék 900/1800 és 1900 MHz-es hálózaton is működik, súlya akkumulátorral együtt 84 gramm. Az akkumulátorok 3-12 órás beszélgetési, és 195-390 órás készenléti időt tesznek lehetővé. A 256 színű kijelző mérete 34*28 mm, a kamera maximális felbontása 640*480 pixel, boltokba áprilisban kerül.

Z700

Z700
A Sony-vonalról érkezik a Z700-as telefon, kifejezetten játékokra optimalizálva. A mobiltelefon két beépített játékkal érkezik, a Sötét zsaruk és a Charlie angyalai a Sony Pictures áldásával került pixelizációra.

A Z700 a Suntól vásárolt Java 2 Micro Edition nyílt környezetét használja, így szabadon tölthetők le külső fejlesztésű programok. Rendszeresen letölthetőek lesznek például új játékok, vagy a játékok új kiegészítői, verziói. A Z700 a régebbi Sony telefonok mintájára több szólamban képes megszólaltatni csengő- és egyéb hangokat, és beépített HTML- és WAP- böngészőt tartalmaz.

A készülék 900/1800 hálózaton működik, súlya akkumulátorral együtt 95 gramm. Az akkumulátorok 2-8 órás beszélgetési, és 50-200 órás készenléti időt tesznek lehetővé. A Z700-as várhatóan nyár elején érkezik Magyarországra.

P800

P800
A legfelsőbb kategória luxusigényeit kívánja kielégíteni a P800-as multimédiás telefon, amely nagyméretű, színes érintőképernyővel és beépített kamerával rendelkezik. A nyílt Symbian 7.0 platformra épülő eszközzel digitális fotók készíthetők és tekinthetők meg a 208x320 pixeles 4096-színű képernyőn, eltárolhatók a fotóalbumban és elküldhetők emailben PC-kre vagy MMS üzenetként egy másik mobiltelefonra is.

A P800-zal jegyzetelni is lehet, és képes kezelni a Powerpoint, Word és Excel formátumú fájlokat. Beépített böngészője képes elérni a webet (HTML és xHTML), az iMode- és WAP-szolgáltatásokat. A P800 várhatóan 2002 harmadik negyedévében lesz elérhető a piacon.

Egyéb kütyük

A Bluetooth technológiával működő HBH-30 fülhallgató telefonhívás kezdeményezésekor és fogadásakor szóbeli utasításokkal vezérelhető a telefon, 10 méteres távolságon belül. Egyszeri feltöltéssel a mindössze 28 grammos fülhallgató egész nap működőképes - készenléti ideje akár a 4 napot is elérheti, folyamatosan beszélni pedig maximum 4 órán át lehet vele.

A HCB-30 jelű autós kihangosító magától felismeri a mobiltelefont és vezeték vagy külön tartó nélkül is kapcsolódik hozzá. A felhasználó a telefon megérintése nélkül képes vezérelni, nem kell elvennie a kezét a kormányról. A HCB-30 autós kihangosító az összes fontosabb autóhifi- és hangszórórendszert kezeli. A beszéd során az autóba beépített mikrofon használható, csakúgy, mint a telefont vezérlő utasításokhoz.

A GC75 nevű háromsávos GSM adatmodem öt kontinens több mint 160 országában használható. A Type II méretű PC Card maximálisan 57,6 kilobit/másodperces átviteli sebességre képes, de GPRS vagy HSCSD adattömörítési protokolljaival ez adott esetben akár négyszeresére is növelhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?