Ágnes
-1 °C
2 °C

Ingyen wifi egész San Franciscóban

2005.10.03. 16:15
A világ legnagyobb keresőoldalát működtető Google a tervek szerint egész San Franciscót ingyenes wifi-hálózattal fedné le. Ehhez még el kell nyerni a város támogatását is.

A vezeték nélküli internetre vonatkozó kiírás Gavin Newsom polgármester ötlete volt, aki a várost ingyenes wifivel szeretné ellátni. A hálózatot az eredeti ötlet szerint igen kedvező áron, vagy ingyenesen lehetne elérni, és egyaránt működne nyilvános helyeken, illetve az otthonokban.

San Franciscóban mintegy 800 ezer internetező él. Newsom kiírására válaszul több mint tucatnyi cég nyújtott be ajánlatot. A Google hálózata a leírások szerint másodpercenként 300 Kbit továbbítására volna alkalmas, vagyis jelentősen lassabb volna, mint a helyben elérhető, 1 MBit/s átviteli sebességnél kezdődő DSL-ajánlatok.

A város kiírása a hétvégén járt le, a Google pedig ismertette nagyravágyó terveit. A lépés újabb táptalajt ad azoknak a spekulációknak, melyek szerint a Google az USA teljes területén vezetéknélküli internetes szolgáltatás kiépítését tervezi, írta a CNet.

Most csak tesztelnék

Erre válaszul Nate Tyler Google szóvivő szombaton kijelentette, hogy a vállalatnak jelenleg nincsenek tervei wifi-szolgáltatás nyújtására a San Franciscó-i öböl térségén kívül. Megvalósulása esetén a projekt csupán gyakorlati terepe lehetne az újszerű, tartózkodási helyhez kötött információs szolgáltatások tesztelésére.

Az országos szintű wifi-hálóval a feltörekvő vállalat a működő internetes szolgáltatók kenyeréből venne el. Jelenleg az országos hálózatra nincsenek tervek, erősítette meg a New York Times hasábjain Chris Sacca, a Google illetékes menedzserének szavait.

Nehéz domborzat

San Francisco számos dombja és toronyépülete miatt nehezen lefedhető wifi-terepnek számít. Ezért a Google azt tervezi, hogy négyzetmérföldenként (2,6 km2) akár 30 antenna telepítése is szükségessé válhat. A város teljes területe kereken 600 négyzetkilométer.

A kezdetben csupán keresőoldalt működtető Google gyors ütemben bővíti tevékenységét. A műholdas világtérkép és a több gigabájtos tárhelyet kínáló levelező után nemrégiben indították be az internetes telefonálást lehetővé tevő szolgáltatást.

Az elmúlt hónapokban különben a Google titokban wifi-alapú rendszerrel kísérleteket végzett San Francisco és New York több pontján. Az újabb tőzsdei részvénykibocsátásból érkező szabad dollármilliárdokból elemzők további ambiciózus projektek indítását sem zárják ki.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft