Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szétcsúszás a Samsunggal

2004.08.05. 10:00
Első pillantásra lenyűgöző, megismerve elborzasztó. A Samsung SGH-D410 hangja tökéletes, a kijelzője varázslatos, sms-t ellenben nehéz megőrülés nélkül írni rajta. Legzseniálisabb opciója a kamera, kár, hogy a júzer inkább telefonra vágyott volna.
Egyszer csak éles visítás hasított a fülembe, majd alig egyéves mobiltelefonom feladta a létért folytatott küzdelmet. Újraindítás után kiderült, hogy a billentyűzetem nagy részének, köztük a PIN-kódom jelentős hányadát kitevő hetes karakternek búcsút inthetek. Ötéves mobiltelefonáló tapasztalattal a hátam mögött nem tűnt kihívásnak egy új készülék megismerése. Naivitásom büntetése egy hét szenvedés lett a Samsung SGH-D410 készülékével.

Az új készüléket kézbe kapva elsőre boldog elégedettség fogott el. Hatalmas a kijelző, felbontása 176x220 pixel, és összesen 260 ezer szín megjelenítésére képes. A készülék méretéhez képest az antenna kissé túlméretezett, és a kellemesen rideg acélszürke test egy később szinte teljes egészében használhatatlannak bizonyuló billentyűzetet zár le.

A csúsztatható fedőlap légiesen siklik, akár egyetlen ujjal is szétnyitható a készülék, néha azért - ennek ellenére - elfog a gyanú, hogy a dél-koreai gyártó nem a funkcionális szükség kedvéért jött ki a csúsztatható fedőlapos modellel, hanem csak azért, hogy legyen neki olyan is.

Hatvannégy szólam

Tekintse meg képeinket!
Ismerkedésünk első lépéseként reflexből lecserélem a csengőhangot. Tapasztalataim szerint a mobilgyártók egy világ-összeesküvés keretében kizárólag elviselhetetlen polifonikus csengőhangokat hajlandóak belebiggyeszteni készülékeikbe. Ez a példány 64 szólamban képes megszólalni, és a minden felől érkező hang biztosan nagyon esztétikus, de feltételezi, hogy a készülék tulajdonosa az idő minden pillanatában tökéletesen tisztában van készüléke térbeli helyzetével. Én nem. Csengőhangot ennek ellenére nem cseréltem, hanem a hatvannál is több elviselhetetlen kompozíció átpörgetése után csak rezgésre állítottam a készüléket.

A rezgés ereje azonban oly mértékben áttörő, hogy az az érzésem támad, minden beérkező hívásom után közleményt ad ki a szeizmológiai intézet. Később megnyugszom, amint kiderül, hogy zsebben illetve táskában teljesen észrevétlenül is képes rezegni. Mivel a fejlesztők úgy gondolták, hogy egy telefon vagy rezeg vagy csörög, végül mégis a nyilvános megalázást választom a vidéki éjjel csengőhang formájában.

Az SGH-D410 vizuális és hangeffektekben nagyon jó, még soha nem találkoztam olyan készülékkel, amin ilyen tisztán és érthetően hallani azt, akivel beszélek. A fényképezés funkció a forgatható VGA-kamera segítségével kukkolói magasságokba emeli a júzert, senki sem bújhat el a bármilyen irányban fényképező kamera lencséje elől. A 640x480 pixel felbontású képeket emailen és MMS-ben is továbbíthatjuk.

Az emailkliens funkció nem csupán a képtovábbításra, hanem elektronikus levelezésünk nyomon követésére is alkalmas. A képek mellett 30 másodpercnyi mozgókép rögzítésére is képes, azonban az a speciális formátum, amiben tárolja, nem kompatibilis az MMS szabvánnyal, így más típusú telefonon nem lehet a videót megnézni.

Sms-nehézségek

Klikk a képre!
Az sms-írás sajnos lehetetlen, vagy legalalábbis az egyhetes tesztelési időszak nem elegendő a tudás elsajátítására. Kezdjük azzal, hogy a billentyűk olyan közel esnek egymáshoz és olyan kicsik, hogy minden háromévesnél idősebb júzernek jelentős koncentrációt igényel, hogy a megfelelő gombot, és csak azt nyomja. Ráadásul alapbeállítás az idegesítő szótárfunkció, és az írásjelek is csak két különböző billentyűről érhetőek el, úgy, hogy még a kis- és nagybetűk között is váltogatni kelljen.

Egy samsungos ismerős öt nap után árulta el a megőrülésmentes sms-írás trükkjét: "írj be rögtön az üzenet elejére három kettőspontot, három zárójelet, három vesszőt és három felkiláltójelet, aztán navigálj közöttük". Hát, kösz.

Ennyi kínszenvedés után már boldogan szabadultam volna a készüléktől, amikor hirtelen rájöttem. Filozófiai különbségek feszülnek köztem és közte. A megfejtést egy átaludt ébresztés adta: a jó Samsungot derék, munkamániás dél-koreaiakra tervezték, akik még az amúgy csak bamba zavart okozó ébresztő csergés első hangjára kipattannak az ágyukból, hogy elfoglalják a helyüket a termelésben. A szundi opciót meg meghagyják a dekadenciába fulladó jóléti nyugati társadalmaknak.

Samsung SGH-D410

- Háromsávos
- Szétszúsztatható kivitel
- 260 ezer színű kijelző (TFT, 176x220)
- 64 szólamú csengőhangok
- Beépített IrDA port és modem
- Forgatható VGA kamera (VGA, 640x480)
- Motion JPEG rögzítés és lejátszás
- GPRS adatátvitel (4Rx, 2Tx)
- E-mail kliens (POP3, IMAP4)
- WAP
- EMS, MMS
- JAVA
- Méret: 97,5x48,5x24 mm
- Tömeg: 116 g