Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Alkoholszondás mobil a Siemenstől

2004.08.13. 12:55
A német konszern központi fejlesztőlaboratóriumában beható teszteknek vetik alá a véralkoholszintet megállapítani képes kísérleti modellt. Az ötletnek ellenzői is akadnak, akik nem szeretnék, ha alkoholistákkal együtt emlegetnék a patinás cégnevet.
Mobiltelefonba épített gázérzékelőn dolgoznak a Siemens fejlesztőmérnökei. Az elképzelések szerint a néhány milliméteres méretű érzékelő tájékoztathatná a felhasználót a vére alkoholtartalmáról, a környező levegő ózonszintjéről, ahogy jelezhetne füstöt vagy akár szájszagot.

A különböző feladatokhoz használt érzékelő platform ugyanaz lehetne, csupán a felületi réteget kell megfelelően kiválasztani. A legtovább az alkoholszonda kifejlesztése jutott, írta a Technology Review szaklap.

Ebből már kísérleti modell is létezik, amelyet a laborban már tesztszemélyeken próbálgatnak. A felhasználónak rá kell lehelnie a telefonra, és 10 másodperccel később leolvashatja a véralkoholszintjét.

Ne legyen alkeszek telefonja

Az újítás azonban komoly viták kereszttüzében áll a konszern berkein belül. Szkeptikusok szerint az "italozók mobilja" árthat a Siemens imázsának. A szaglászó telefonok legkorábban két év múlva jelenhetnek meg.

Addig még a szenzorok időállóságát kell bevizsgálni. Megfigyelők szerint ha tényleg komolyan gondolja a Siemens a fejlesztést, túl sokáig nem szabad várnia, mert a Nokia szintén élénken érdeklődik egyetemi kutatóintézetekben a megfelelő gázszenzorok után.