Piroska
3 °C
4 °C

Leállították a fülsértő Siemensek frissítését

2004.09.01. 12:23
A túl hangosan sipító telefonokat kijavító szoftverfrissítést visszavonta a mobilgyártó, látva a német szolgáltatók rosszallását. Nem lehet egyelőre garantálni ugyanis, hogy a telepítést követően minden hálózaton tökéletesen működnek-e majd az új 65-ös sorozat készülékei.
A Siemens konszern leállította a weboldalán a 65-ös sorozatú mobiltelefonjai ingyenes szoftverfrissítének terjesztését. A lépést azzal indokolják, hogy a német mobilszolgáltatók közül a T-Mobile, a Vodafone, az O2 és az E-Plus még nem bólintott rá az új szoftverre, írta a Financial Times Deutschland.

A Siemens a múlt héten figyelmeztetett a 65-ös sorozatú mobiltelefonoknál szerencsétlen esetben fellépő furcsa meghibásodásra. Németországban a szolgáltatók és a nagy üzletláncok emiatt átmenetileg kivették a kínálatból az érintett készülékeket.

A lépés nyomán a gyártó imázsának sérülését illetve pénzügyi veszteségeket vizionálnak elemzők. A Deutsche Telekom például bejelentette, hogy a visszahívandó és programcserére szoruló telefonokkal kapcsolatos minden költségét a Siemensre hárítja.

Hangosabb a kelleténél

A szoftverhiba a legújabb sorozat összes típusát, a Siemens C65, CX65, M65, S65, SL65 készülékeket, illetve ezek exkluzív, egyes mobilszolgáltatókhoz kötődő változatait (CV65, CT65, CXV65 és CXT65 típusokat) érinti. A telefonok túl hangosan játsszák le azt a szétkapcsolási dallamot, amely az akkumulátor kimerülésekor, az utolsó pillanatban jelez.

A vállalat figyelmeztetése szerint szélsőséges esetben olyan nagy is lehet ez a hangerő, hogy akár halláskárosodást okozhat. Ugyanakkor szerintük a veszély csak akkor jelentkezik, ha a telefont akkor szorítják közvetlenül a fülhöz, ha az éppen a szétkapcsolási dallamot üvölti.

Oda lett az egyediség

A Vodafone egyik szóvivője a német gazdasági lapnak kifejtette, hogy mobilokhoz javítást ilyen hirtelen nem szabad kiadni. A szolgáltatók csak beható tesztelések után állapíthatják meg száz százalékos biztonsággal, hogy működőképes lesz az ügyfél által saját kezűleg telepíthető frissítés.

A német szolgáltatók különben amiatt is megorrolhattak a Siemens által hétfőn visszavont frissítésre, mivel a szoftver nem törődött egyedi szolgáltatásaikkal. A mobilcégek ugyanis a telefonokat különleges szoftverváltozattal tuningolják fel, hogy például az internetes hozzáférés megoldása révén elkülönülhessenek a versenytársaktól.

Más jut mindenkinek

Így például a német Vodafone és T-Mobile kínálatában szereplő Siemens CX65 hiába ugyanaz a készülék, mégis csupán külsőleg hasonlítanak egymásra.

A felhasználók ugyanakkor nem igen szívlelik ezt az egyedi programozást. A gyorsgombokra kötött WAP és a GPRS néhány véletlen, de költségesnek bizonyuló hosszas aktiválása után sokan döntenek úgy, hogy - a szolgáltató márkajelzését is veszve hagyva - átíratják a telefon szoftverét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!