Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállították a fülsértő Siemensek frissítését

2004.09.01. 12:23
A túl hangosan sipító telefonokat kijavító szoftverfrissítést visszavonta a mobilgyártó, látva a német szolgáltatók rosszallását. Nem lehet egyelőre garantálni ugyanis, hogy a telepítést követően minden hálózaton tökéletesen működnek-e majd az új 65-ös sorozat készülékei.
A Siemens konszern leállította a weboldalán a 65-ös sorozatú mobiltelefonjai ingyenes szoftverfrissítének terjesztését. A lépést azzal indokolják, hogy a német mobilszolgáltatók közül a T-Mobile, a Vodafone, az O2 és az E-Plus még nem bólintott rá az új szoftverre, írta a Financial Times Deutschland.

A Siemens a múlt héten figyelmeztetett a 65-ös sorozatú mobiltelefonoknál szerencsétlen esetben fellépő furcsa meghibásodásra. Németországban a szolgáltatók és a nagy üzletláncok emiatt átmenetileg kivették a kínálatból az érintett készülékeket.

A lépés nyomán a gyártó imázsának sérülését illetve pénzügyi veszteségeket vizionálnak elemzők. A Deutsche Telekom például bejelentette, hogy a visszahívandó és programcserére szoruló telefonokkal kapcsolatos minden költségét a Siemensre hárítja.

Hangosabb a kelleténél

A szoftverhiba a legújabb sorozat összes típusát, a Siemens C65, CX65, M65, S65, SL65 készülékeket, illetve ezek exkluzív, egyes mobilszolgáltatókhoz kötődő változatait (CV65, CT65, CXV65 és CXT65 típusokat) érinti. A telefonok túl hangosan játsszák le azt a szétkapcsolási dallamot, amely az akkumulátor kimerülésekor, az utolsó pillanatban jelez.

A vállalat figyelmeztetése szerint szélsőséges esetben olyan nagy is lehet ez a hangerő, hogy akár halláskárosodást okozhat. Ugyanakkor szerintük a veszély csak akkor jelentkezik, ha a telefont akkor szorítják közvetlenül a fülhöz, ha az éppen a szétkapcsolási dallamot üvölti.

Oda lett az egyediség

A Vodafone egyik szóvivője a német gazdasági lapnak kifejtette, hogy mobilokhoz javítást ilyen hirtelen nem szabad kiadni. A szolgáltatók csak beható tesztelések után állapíthatják meg száz százalékos biztonsággal, hogy működőképes lesz az ügyfél által saját kezűleg telepíthető frissítés.

A német szolgáltatók különben amiatt is megorrolhattak a Siemens által hétfőn visszavont frissítésre, mivel a szoftver nem törődött egyedi szolgáltatásaikkal. A mobilcégek ugyanis a telefonokat különleges szoftverváltozattal tuningolják fel, hogy például az internetes hozzáférés megoldása révén elkülönülhessenek a versenytársaktól.

Más jut mindenkinek

Így például a német Vodafone és T-Mobile kínálatában szereplő Siemens CX65 hiába ugyanaz a készülék, mégis csupán külsőleg hasonlítanak egymásra.

A felhasználók ugyanakkor nem igen szívlelik ezt az egyedi programozást. A gyorsgombokra kötött WAP és a GPRS néhány véletlen, de költségesnek bizonyuló hosszas aktiválása után sokan döntenek úgy, hogy - a szolgáltató márkajelzését is veszve hagyva - átíratják a telefon szoftverét.