István, Vajk
17 °C
34 °C

Plasztikba foglalt féldrágakő

2003.09.16. 09:25
Az ékszerként népszerűsített Siemens SL55 csúcstelefon kirívóan szép darab, de apróbb hiányosságai kissé elhomályosítják a csillogását.
Az Index Trendfigyelő Bizottsága szerint a Siemens SL55 valódi divattelefon, amelyet kizárólag nyakba akasztva szabad hordani, ehhez persze be kell szerezni egy hasonlóan elegáns akasztót is. Ezzel a megállapítással egyébként a Siemens is egyetért: "az SL55 túl szép ahhoz, hogy meglapuljon a zsebben... úgy csillog, mint egy ékszer", írja a vállalat weboldala, de mi rájöttünk, hogy ebben van némi csúsztatás.

Műanyag álom

Tekintse meg képeinket
A mobil lekerekített formája, a sportautók légbeömlő nyílását utánzó hangszórónyílás és a szétcsúsztatható kialakítás igen tetszetős. A mindössze 79 grammos készülékkel talán még kacsázni is lehetne a vízen, de ezt nem mertük kipróbálni.

A nyomógombok már távolról sem ilyen mutatósak: az olcsó kínai játékok hangulatát idéző ezüstszínű gombok élesek és vékonyak, az irányítógomb elforgatásakor pedig előbukkan a készülék belseje, ami azt az érzést keltette bennünk, hogy a kerek plasztikdarab hamarosan úgy fog leesni a helyéről, mint egy hanyagul felvarrt nadrággomb. Szerencsére a telefon szétnyitása után előbukkanó numerikus gombok már megfelelő méretűek és könnyen kezelhetőek.

Mindenből egy kicsit

Az SL55 formás külalakjához egyáltalán nem passzol a kijelző és a menürendszer: bár a készülék 4096 színt képes megjeleníteni, ez egyáltalán nem látszik az ikonok puritán kidolgozottságán, a 101x80 pixeles kijelző pedig olyan apró, hogy csak háromsornyi szöveg fér el rajta.

Klikk a képre!
A Siemens weboldalának ismeretlen szerzője úgy fogalmaz: az SL55 "nemcsak egyszerű, hanem multifunkcionális is egyben". Mindez valószínűleg azt jelenti, hogy a készülék alkalmas az MMS fogadására és küldésére, a többszólamú csengőhangok lejátszására és a Java programok futtatására. Emellett GPRS és WAP kompatibilis, van rajta infravörös csatlakozó és a Siemens saját digitális kamerája is csatlakoztatható hozzá. Az SL55 támogatja a hangtárcsázást és a hangparancsokat, és a számítógépes adatszinkronizálást. Készenléti ideje 200 óra, beszédideje 210 perc.

A Vodafone VitaMAX kártyával 104 990 forintért, előfizetéssel 69 990 forintért adja az SL55-öt. A Pannon GSM előfizetéssel 64 900 forintért, Praktikum csomagban 89 900 forintért, Bee csomagban 89 900 forintért adja a mobilt. A Westelnél 24 hónapos előfizetéssel 79 900 forintért, részletre 39 900 forintért, 12 hónapos előfizetéssel pedig 89 900 forintért lehet megszerezni a Siemens csúcsmobilját.