Szilárda
0 °C
6 °C

Fülsiketítőek a Siemens készülékek

2004.08.27. 11:36
A Siemens figyelmeztette vásárlóközönségét, hogy a legújabb, 65-ös sorozatában piacra dobott mobiltelefonok között vannak, amelyeknek az emberi egészségre ártalmas szoftverhibája van. A hibák - amelyek a mobilcég szerint ritkán és rendszerint a helytelen használatból adódóan következnek be - a hangátvitelben érzékelhetőek. A cég oldaláról letölthető a hibát kiküszöbölő szoftver.
A legújabb sorozat összes típusát, a Siemens C65, CX65, M65, S65, SL65 készülékeket, illetve ezek exkluzív, egyes mobiltelefon-szolgáltatókhoz kötődő változatait (CV65, CT65, CXV65 és CXT65 típusokat) érinti a szoftverhiba.

A hallásra ártalmas kikapcsolási dallam

Nézegessen C65-öt!
Ezek a telefonok túl hangosan játsszák le azt a szétkapcsolási dallamot, amely az akkumulátor kimerülésekor jelez. Ha beszélgetés közben a készülék akkumulátora a lemerüléshez közeledik, a telefon egy perc alatt háromszor csörög, figyelmezteti a júzert, majd automatikusan szétkapcsol a vonal. A veszélyt azonban nem ezek a jelzések jelentik, mert ezután következik csak a szétkapcsolási dallam, amely közvetlenül az áramforrás kimerülése és a készülék kikapcsolása előtt jelentkezik. Ez az a jel, ami annyira hangos, hogy ártalmas lehet a telefonáló egészségére.

Ne szorítsa a füléhez?

A vállalat figyelmeztetése szerint szélsőséges esetben olyan nagy is lehet ez a hangerő, hogy akár halláskárosodást okozhat. Ugyanakkor szerintük a veszély csak akkor jelentkezik, ha a telefont akkor szorítják közvetlenül a fülhöz, ha az éppen a szétkapcsolási dallamot üvölti.

Hibajavítás a Siemes szájtján keresztül

A halláskárosodás elkerülése érdekében a Siemens azt javasolta vásárlóinak, töltsék le a cég honlapjáról azt a szoftvert, amellyel a hiba kiküszöbölhető, de addig is kapcsolják ki a figyelmeztető jelzést. A 'beállítások' menüpont alatt a 'csengőhangok' pontban a 'további dallamok', majd a 'dallam ki' lépésekkel lehet megszüntetni a fülsiketítő zenét.

Magyarországon elvileg nincs ez a hiba

Király Béla, a Siemens magyarországi alvállalatának marketingigazgatója az Indexnek elmondta, Magyarországon nem értékesítik a 65-ös szériából a 11-es, hibás szoftverrel ellátott változatait. Nálunk a marketingvezető szerint csak az újabb, és problémamentes 12-es szoftver fut a 65-ös sorozatból hivatalosan eladott készülékeken.

Azonban aki nem hivatalos kereskedőnél vette Siemens telefonját, annál előfordulhat a 11-es szoftver is. Hírügynökségi jelentésekben az is megjelent, hogy a vállalat becseréli a hibás készülékeket, azonban ezt Király Béla nem erősítette meg. A verziószámot bárki megnézheti mobilján a *#06# kód bebillentyűzését követően, és amennyiben a hibás verziót találja mobilján, felkeresheti a Siemens ügyfélszolgálatát, ahol frissítik programját.