Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kétszáz megabájt a SIM-kártyán

2004.10.22. 10:30
A mobiltelefonokban megtalálható SIM-kártyák elsősorban a felhasználók azonosításával foglalkoznak, és csak mellékesen működnek háttértárként, pedig az aprócska műanyag lapkák memóriája a jelenlegi néhány száz kilobájtról több száz megabájtra bővítő, állítja az izraeli M-Systems vállalat.
A mobiltelefonok többsége még nem használ cserélhető memóriakártyákat, ezért az internetről letöltött háttérképeinket, csengőhangjainkat, zenéinket és alkalmazásainkat csak a készülék belső memóriájában menthetjük el, és így minden fizetett tartalmat elveszítünk, ha új telefont vásárolunk. Az izraeli M-Systems azonban a héten bejelentette, hogy jövő év végén piacra dobja a jelenlegi SIM-kártyákkal teljesen kompatibilis MegaSIM memóriakártyát, melynek tárkapacitása tizenhat megabájttól kétszázötvenhat megabájtig terjedhet, így minden fontos adatunkat megtarthatjuk.

Védett

"A mai mobiltelefon-előfizetők szeretnek csengőhangokat és fényképeket letölteni, és úgy döntöttünk, hogy nem dobunk a piacra egy újabb ismeretlen memóriaformátumot. A megoldásunk egyedülálló, mert a létező csipet egészíti ki memóriával" - mondta Ronit Maor, az M-Systems pénzügyi igazgatója a Haeretz izraeli újságnak.

Az M-Systems 2005-ben indítja be a tömeges gyártást, és a kártyákat nem a készülékgyártókon, hanem a szolgáltatókon keresztül dobják piacra. A vállalat egyébként védelmi technológiát is épített a modulba, hogy illetéktelen felhasználók ne szerezhessék meg adatainkat.