Auguszta
-7 °C
0 °C

Ingyenes telefonálás drót nélkül

2005.08.23. 12:20
Vezetékes vonalon is használhatók a Nokia okostelefonjai: egy új szoftver és egy bluetooth adapter segítségével a mobilok ráköthetőek a Skype hálózatára. Harmadik generációs hálózaton is lehet csevegni, de a hazai rendszer nem bírta a terhelést.

Egy vezetékes telefon a konyhában, egy-két mobil a zsebben, még egy vezetékes az irodában, és ennek ellenére - vagy éppen ezért - mindig van egy fontos telefonszám, amely a nálunk lévő készülékek memóriájából hiányzik. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egyetlen készüléket használhatnánk mindenhol, mindenre. Mérete és tudása miatt csak a mobilt érdemes továbbfejleszteni, hogy képes legyen ilyesmire, és erre már van is példa: a britek vásárolhatnak maguknak Motorola v560 típusjelű készüléket, amely otthon a British Telecom, máshol meg a Vodafone hálózatát használja. Azonban még a briteknél is jobban járhatunk, ha a Skype internetes telefonhálózatát használjuk otthon és az irodában is, és csak útközben maradunk a hagyományos fizetős mobilnál.


Képek a mobilokról, kattintson!

Távbeszélgetés Skype-fotelből

Persze amíg a kezdő júzerek a mennyben lebegnek az ingyenes telefonálás hatására, addig a gyakorlott szkájpolók halkan mormognak a fejükre rögzített mikrofon alatt, hogy miért kell még néhány beszélgetés miatt is a számítógép előtt görnyedniük, ahelyett, hogy egy kényelmes fotelben ülve csevegnének. Nekik nyújt nagyszerű megoldást a Usefulapps most bemutatott három új szoftvere.

A hasznos alapprogram neve a Useful Skype Bluetooth PTT, ami 9 dollárba kerül a Handango.com szájton. Ez a program szinte mindegyik Symbian oprendszerű Nokia készüléken futtatható, de csak az úgynevezett Pust-to-Talk gomb megnyomásakor lehet beszélni vele, enélkül csak a másik felet lehet hallgatni. (Ezt a gombot eredetileg a mobilhálózaton való cébézésre találták ki, de Magyarországon még csak kísérleteznek a technológia bevezetésével.) Valamivel fejlettebb megoldás a Useful Skype Bluetooth Phone nevű szoftver (19 dollár), amely teljes kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, igaz ez már csak néhány drágább modellen, a harmadik generációs 6630 és 6680 készülékeken fut. Mindkét változatnál a mobilra kell telepíteni egy klienst, a számítógépre pedig egy szervert, és ez utóbbi biztosítja a mobilon futó program és a Skype közötti összeköttetést. A mobilos szoftver csatlakozáskor egyszerűen letölti a Skype kapcsolatait, és ezután már a mobilról lehet hívást kezdeményezi illetve fogadni. Kipróbáltuk, és szinte késés nélkül megszólalt a hangom a tesztpartnerem hangszóróin.

Feltörekvő generáció

Sok gondunk volt viszont a harmadik szoftverrel, amely Useful GPRS-3G Skype névre lett keresztelve, és 22 dollárba kerül. Ez egy érdekes öszvér, ugyanis harmadik generációs internetelérésen keresztül továbbítja a beszédet. Hangminősége csapnivaló, mivel ez is a számítógépen futó Skype segítségével továbbít mindent. Nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg a Useful egyik programja sem teljes értékű Skype kliens, azaz mindegyik csak a számítógépes kliens kliense. A 3G-elérésen futó változatnak akkor lenne igazán értelme, ha pofátlanul olcsó lenne a mobilos internetelérés, iszonyatosan megbízható lenne a kapcsolat, és nem kellene a számítógépet is közbeiktatni.

Alex Nerst, a szoftver egyik fejlesztője az Indexnek elmondta, hogy a hamarosan megjelenő új verzióban javítják a hangminőséget, csökkentik a késést, és közvetlenül a mobilos szoftverből is felhívhatóak lesznek a SkypeOut kontaktok. Hosszú távú terveik között szerepel, hogy az összes Series 60 oprendszerű mobilon fusson a GPRS/3G verzió, kiadnának egy szoftvert, amely bármely gyártó bluetoothos telefonján futna, illetve készítenek egy GPRS/3G klienst, amelyhez nem kell majd számítógépes kapcsolat.

Okosabb telefonok


Telefonál a Pocket PC, klikk!
Drótnélküli kapcsolatban a Microsoft Pocket PC oprendszert használó okostelefonok erősebbek, hiszen ezeken a Skype saját fejlesztésű szoftvere fut, azaz nagyjából ugyanazt tudják, mint a számítógépen futó változat. A Pocket PC-s mobilok esetében tehát csak wifi vagy bluetooth elérési pont kell ahhoz, hogy kényelmesen és ingyenesen telefonálhassunk az interneten. Wifi útválasztó már viszonylag olcsón, tíz-húsz ezer forintért vehető és elég nagy a kínálat, viszont csak a modernebb Pocket PC telefonokban van wifi csatoló, ezzel szemben szinte mindegyikben van bluetooth, viszont nehezebb bluetooth útválasztót szerezni, ami ráadásul lassabb is a wifinél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!