Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Valódi telefonszámokat is felhív a Skype

2004.06.29. 11:00
Az internetes fájlcserélő technológián alapuló Skype telefonhálózata központi szerverek nélkül működik, modemes elérésen keresztül is jó a hangminősége, ráadásul semmit sem kell fizetni érte, ha más Skype felhasználókat hívunk fel vele. A szoftver legújabb verziójával azonban már vonalas és mobil számok is felhívhatók, amiért már persze fizetni is kell.
Niklas Zennström, a Skype vezérigazgatója néhány héttel ezelőtt az internetes kommunikációval foglalkozó VON Europe konferencián bejelentette a SkypeOut elnevezésű tervüket, amely összeköti internetes telefonhálózatukat a hagyományos vezetékes és rádiós telefonhálózatokkal. Azt azonban elfelejtette közölni, hogy ez a funkció a szoftver legújabb, június közepén bemutatott verziójában már megtalálható lesz.

#alt#

A hagyományos telefonszámok felhívása igen egyszerű: a felhasználó a Skype weboldalán hitelkártyával feltölti az egyenlegét, és a befizetett összegért cserébe bármikor és bárhonnan telefonálhat. A magyarországi vezetékes számok 0,034 euróért, a mobil számok 0,184 euróért hívhatók, azaz körülbelül kilenc illetve negyvenhat forintért. Viszont számos ország, például Argentína, Ausztrália, Kína és Spanyolország alig három és fél forintért felhívható.

Béta

Az új telefonhívás-funkció, miként maga a szoftver is még csak béta tesztváltozat, tehát a előfordulhat, hogy a vonalak nem elérhetők, rossz hangminőségűek, vagy bizonytalanul működnek, viszont a készítők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a külső cég által kezelt hitelkártya-tranzakciók teljesen biztonságosak legyenek.

A Skype kipróbálásához mindössze le kell tölteni a szoftvert a cég weboldaláról, és a számítógépet mikrofonnal és fülhallgatóval kell felszerelni. Sajnos a Skype Pocket PC operációs rendszeren működő változatával még nem lehet valódi telefonszámokat felhívni.