Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A bunkofon után az okosfon a divat

2001.03.23. 11:58
Világszerte egyre népszerűbbek a kéziszámítógépek és mobiltelefonok funkcióit egyesítő intelligens mobilok, bár a szakértők szerint egy darabig még nem fogják felváltani ezek a készülékek a külön telefonokat és kéziszámítógépeket. Ezzel együtt a vásárlók viszik az intelligens telefonokat, mint a cukrot. A Wired munkatársai az Egyesült Államok-beli mobilkínálatot mérték fel.
Smartphone QCP 6035
Az egyik legfelkapottabb PDA-telefon, vagyis kéziszámítógéppel egybeépített mobil a Kyocera új készüléke, a Smartphone QCP 6035. A Palm operációs rendszert futtató, CDMA rendszerű készüléket a Verizon Wireless mobilszolgáltató árulja Amerikában. Az 500 dolláros áron nemrég piacra dobott mobil a Wired szerint annyira népszerű, hogy San Franciscóban rendszeresen kifogynak belőle a cég viszonteladói.

A QCP 6035 elegánsabb és olcsóbb, mint elődje, az amerikai piacon elsőként megjelenő intelligens telefon, a Kyocera pdQ, mely egészen decemberig egyedüliként volt jelen a piacon. Elemzők szerint azonban a 200 gramm súlyú készülék továbbra sem elég kisméretű és különösen nem elég olcsó ahhoz, hogy széles körben elterjedjen. A QCP 6035 közel tízszer olyan drága, mint a jelenleg kapható hagyományos Kyocera mobiltelefonok.

Az Ericsson már december óta árulja R380-as telefonját, melyen a Symbian operációs rendszere fut. A telefont egyetlen amerikai szolgáltató sem árulja, csak az interneten keresztül lehet megvásárolni 600 dollárért. A 160 grammos készülék nem sokkal nyom többet más Ericsson telefonoknál.

Ericsson R380

A Samsung, a Sendo és a Mitsubishi az év végén jelentetik meg a Microsoft Windows CE egyszerűsített, Stinger nevű változatát futtató telefonjaikat. A Motorola és a Nokia PDA-telefonjait csak Európában és Ázsiában forgalmazzák.

Elemzők szerint a kéziszámítógéppel kombinált monilok terjedését nemcsak magas áruk hátráltatja Amerikában. Sokan vannak, akik nem akarják egyetlen készülékben egyesíteni az internetezési, telefonálási és határidőnaplós funkciókat, szívesebben hurcolnak magukkal külön telefont és kéziszámítógépet. Még a Palm fejlesztője, Ted Ladd is egyetért ezzel az állásponttal. ,,A mobilomat és a Palmomat is magamnál hordom. Néha az egyikre van szükségem, néha pedig a másikra."

Hazai helyzet
Itthon a Pannon GSM és a Westel 900 árulja a Nokia 9000 és 9110 típusú kommunikátorait. Míg a 9000-es kommunikátor súlya közel 400 gramm, vastagsága pedig 3,8 cm, a 9110 jóval kevésbé ormótlan: 253 grammos súlya és 2,7 centis vastagsága már zsebben tárolásra is alkalmassá teszi, féltéglához hasonlító elődjével ellentétben. Még kisebb az Ericsson R380, amely becsukva mobiltelefon, kinyitva és oldalt fektetve pedig kéziszámítógép.