Eszter, Eliza
EUR 383,06 Ft
USD 356,88 Ft
14 °C
24 °C

Beszivárog az sms-nyelv az iskolai dolgozatokba

2006.11.11. 15:43
Lol, imho, l8r - az új-zélandi dolgozatokban jövőre hivatalosan is megjelenhetnek az sms-használat nyomán kialakult rövidítések, habár a könnyebb és jobb megértés érdekében az oktatási hatóság továbbra is a "teljes angol" használatát ajánlja a diákoknak.

Új-Zéland a világon elsőként engedélyezi a diákoknak, hogy dolgozatíráshoz használhassák az sms-nyelvet. (Pontosabban az úgynevezett text-nyelvet, mely az sms- cset- és internethasználat során alakult ki.) A rövid szöveges üzenetek használatával elterjedt rövidítéseket a diákok jövőre szőhetik bele először az írásbelikbe, írja az AP hírügynökség.

Az új-zélandi diákok körében igen elterjedt a "txt" (text, szöveg), a "lol" (laughing out loud, hangosan felnevet), vagy a "cu" (see you, viszlát) rövidítés. De a világ minden nyelvén, így a magyarban is megjelentek már a sajátos sms-rövidítések (h, vmi, sztem, szvsz, stb.)

A döntés máris megosztja az oktatókat. Az ellenzők szerint a diákszleng "legalizálása" rombolhatja az anyanyelvet. A másik tábor érvelése szerint az sms-nyelv éppen a könnyebb és hatékonyabb információközlést célozza, s a nyelvfejlődés részének tekinthető.

Írjon, asap!
Ismer magyar sms-rövidítést? Véleménye van arról, hogy beengedhető-e ez a nyelv az iskola falai közé? Írjon nekünk!

Ezzel együtt az új-zélandi oktatási hatóság pénteken kiadott egy közleményt, miszerint továbbra is a "teljes angolt" támogatják a rövidítések ellenében. Sőt, az sms-szerű rövidítések használata továbbra is tilos olyan feladatok esetében, melyek a diák nyelvhasználatát hivatottak felmérni.

Azoknál a feladatoknál viszont, melyek a diák jártasságát mérik, használható az sms-nyelv. A hatóság továbbra is felhívja a diákok figyelmét, hogy a rövidítések használata azzal a veszéllyel jár, hogy a dolgozat javítója nem tudja értelmezni a választ.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla