Szilárda
0 °C
6 °C

Négyszáz betű egy sms-ben

2005.12.21. 10:00
Azoknak sem kell lemondaniuk a helyesírásról, akiknek a hüvelykujja teljesen rágyógyult a mobiltelefon gombjaira. Egy új szoftverrel ugyanis egyetlen sms áráért 300-400 betűs üzeneteket küldhetnek anélkül, hogy bizarr rövidítésekkel jelentéstartalmat sűrítenének.

Két informatikus egyetemi hallgató, Jonas Reinsch és Vinh Phuc Dinh kifejlesztett egy szövegtömörítő eljárást, amellyel a mobilok a szokványos százhatvan betű helyett négyszázat tudnak elküldeni. A Java programnyelven megírt ZipSMS szoftver húsz különféle készüléken működik, többek között a Nokia, Sony Ericsson és Motorola újabb modelljein. A támogatott mobilok listája folyamatosan bővül.

Kódolt üzenet

Reinsch és Dinh a barátaik által elküldött több száz sms elemzésével fejlesztették ki a szoftvert, amely a telefonok beépített prediktív szövegbeviteli moduljára, az úgynevezett T9 szótárra épül, ez alapján ugyanis könnyen megjósolható, hogy milyen betűk követik egymást. A ZipSMS felismeri a szavak ismétlődését is.

Mivel a szolgáltatók nem panaszkodhatnak, ha a felhasználók az "ötlet" szó kiírása helyett az "5let" rövidítést használják, azt sem kifogásolhatják, hogy a ZipSMS csupán egy értelmezhetetlen kódhalmazt továbbít. Az sms egyébként csak akkor lesz tömörített, ha nem a mobiltelefon saját üzenetküldő menüpontjában, hanem a szoftverben pötyögik be, és természetesen a címzettnek is telepítenie kell a programot, ha értelmezni akarja a kódokat.

Nyelvi akadály

A ZipSMS egy felhasználós licence négy euróba kerül, a két felhasználós csomag azonban csupán öt euró. Magyar felhasználóknak sajnos nem ajánljuk a szoftver letöltését, ugyanis a fejlesztők azt írják a webszájtjukon, hogy a tömörítési eljárásuk nyelvfüggő, és ők a gyakori német szavakra és kifejezésekre optimalizálták. Két lehetőségünk van. Vagy megtanulunk németül, vagy ráveszünk valakit, hogy fejlessze ki a magyar változatot.