Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Mobil lelkiterror

2002.09.04. 16:02
Egy brit gyerekvédő szervezet felmérése szerint a kisiskolások nem csak szünetben kínozzák rendszeresen a gyengébb társaikat, de immár mobiltelefon és internet adta lehetőségeket is kihasználják.
2000 októberében a 15 éves Gail Jones halálos mennyiségű paracetamolt vett be. Jones egy héten keresztül kapott fenyegető SMS-eket - az utolsó napon félóránként átlagosan húszat.

A 11 éves Jenny amiatt érdeklődött a helyi gyermek-lelkisegély vonalon, mert a mobiljára érkezett lánc-SMS azt állította, hogy meghal, ha nem küldi tovább.

"Figyelünk... meg fogunk ölni... és megöljük az anyádat is..."

Az NCH gyermekvédő szervezet által közzétett felmérés szerint mint a brit gyerekek több mint negyede kapott már fenyegető üzeneteket rövid szöveges üzenetben vagy az interneten.

A felmérés szerint az elektronikus zaklatás területén a mobiltelefon a legnépszerűbb: a gyerekek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kapott már életveszélyes fenyegetést mobiljára. 7 százalékukat zaklatták internetes csevegőszobában és 4 százalékuk kapott fenyegető emailt.

A jelenség ellen még maga Tony Blairné Cherie Booth is kikelt egy Observernek írt véleménycikkében. Nagy-Britanniában több mint egy évtizede folynak - többnyire hatástalan - kampányok azért, hogy a gyerekek ne kínozzák halálra egymást az iskolában.

Nem menekülhetsz

"A mobiltelefon és az üzenetküldés az jelenti, hogy a gyerek hazaviszi magával az iskolát - vélekedik Carrie Herbert alapítványvezető -, a tanításnak vége de tovább tarthatja a kapcsolatot a barátaival, ami nagyon pozitív lehet. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kevésbé rokonszenves jelenségek is, mint egymás kikezdése és zaklatása, követik otthonába."

A brit oktatási miniszter csütörtökön kiadandó rendeletében kötelezi a szigetország iskoláit, hogy tervezetet nyújtsanak be a probléma felderítésére és az adott esetek kezelésére. A gyerekeket például arra bíztatják, hogy ne adják meg telefonszámukat olyan embereknek, akikben nem bíznak, továbbá hogy azonnal szóljanak egy felnőttnek, ha ilyen módon zaklatják őket. A szakemberek a modil eldobását javasolják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!