Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobil lelkiterror

2002.09.04. 16:02
Egy brit gyerekvédő szervezet felmérése szerint a kisiskolások nem csak szünetben kínozzák rendszeresen a gyengébb társaikat, de immár mobiltelefon és internet adta lehetőségeket is kihasználják.
2000 októberében a 15 éves Gail Jones halálos mennyiségű paracetamolt vett be. Jones egy héten keresztül kapott fenyegető SMS-eket - az utolsó napon félóránként átlagosan húszat.

A 11 éves Jenny amiatt érdeklődött a helyi gyermek-lelkisegély vonalon, mert a mobiljára érkezett lánc-SMS azt állította, hogy meghal, ha nem küldi tovább.

"Figyelünk... meg fogunk ölni... és megöljük az anyádat is..."

Az NCH gyermekvédő szervezet által közzétett felmérés szerint mint a brit gyerekek több mint negyede kapott már fenyegető üzeneteket rövid szöveges üzenetben vagy az interneten.

A felmérés szerint az elektronikus zaklatás területén a mobiltelefon a legnépszerűbb: a gyerekek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kapott már életveszélyes fenyegetést mobiljára. 7 százalékukat zaklatták internetes csevegőszobában és 4 százalékuk kapott fenyegető emailt.

A jelenség ellen még maga Tony Blairné Cherie Booth is kikelt egy Observernek írt véleménycikkében. Nagy-Britanniában több mint egy évtizede folynak - többnyire hatástalan - kampányok azért, hogy a gyerekek ne kínozzák halálra egymást az iskolában.

Nem menekülhetsz

"A mobiltelefon és az üzenetküldés az jelenti, hogy a gyerek hazaviszi magával az iskolát - vélekedik Carrie Herbert alapítványvezető -, a tanításnak vége de tovább tarthatja a kapcsolatot a barátaival, ami nagyon pozitív lehet. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kevésbé rokonszenves jelenségek is, mint egymás kikezdése és zaklatása, követik otthonába."

A brit oktatási miniszter csütörtökön kiadandó rendeletében kötelezi a szigetország iskoláit, hogy tervezetet nyújtsanak be a probléma felderítésére és az adott esetek kezelésére. A gyerekeket például arra bíztatják, hogy ne adják meg telefonszámukat olyan embereknek, akikben nem bíznak, továbbá hogy azonnal szóljanak egy felnőttnek, ha ilyen módon zaklatják őket. A szakemberek a modil eldobását javasolják.