Géza
-12 °C
-4 °C

A legtöbb magyar titokban elolvassa párja sms-eit

2005.06.02. 00:31
Egy mobilkommunikációval foglalkozó magyar kutatás szerint akinek párkapcsolatában takargatnivalója van, jobban jár, ha elrejti a telefonját, vagy átmegy rajta egy Suzukival. Ugyanis bár a párok azt állítják megbíznak egymásban, mégis rendszeresen elolvassák a másik fél sms-eit.

Nemescsói Katalin kommunikációkutató, a Pécsi Egyetem doktorandusza 'Az emberi kapcsolatok és mobilkultúra' című vizsgálatában arra keresi a választ, hogy a mobiltelefon befolyásolja-e a féltékenységet. Feltételezése szerint ugyan a féltékenység elsősorban a személyiség jellegétől függ, de a mobiltelefon felerősítheti ezt a kínos érzetet. A kutató eddigi vizsgálatai azt mutatják, hogy a hipotézis igaz, a mobiltelefon valóban a féltékenység egyik eszköze.

Módszertan
A jelenleg is folyó kérdőíves vizsgálatban Nemescsói Katalin összesen 270 személyt kérdez különböző emberi viszonyairól és a mobilhasználati szokásairól, majd közülük ötven személlyel mélyinterjút is készít. A kutató elmondta, a kutatás jelenlegi szakaszában az eredmények csupán tájékoztató jellegűek lehetnek, ugyanis még nem dolgozták fel az összes megkérdezett válaszát. A közölt statisztikák hatvan fős mintára vonatkoznak, 25 és 35 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyekről van szó. A válaszadók ötven százaléka férfi, ötven százaléka nő.

A féltékenység legújabb eszköze a mobil

Az idei felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek a személyes jelenlétet nélkülöző kapcsolattartást leggyakrabban mobiltelefonon keresztül intézik. A válaszolók több mint hatvan százaléka szerint a mobiltelefon használata felszínesebbé teszi az emberi kapcsolattartást, de ezzel párhuzamosan kényelmessé és gyorssá is.

A kutatásból kiderült, hogy bár mindenki szereti hangoztatni, hogy mennyire bízik barátjában, barátnőjében, élettársában vagy házastársában, mégis kedveli a telefonos paráztatást, naponta többször ellenőrzi párját, ráadásul még az sms-eket is elolvassa titokban.

A kutatásban résztvevő személyek több mint nyolcvan százaléka állította, hogy a legvégsőkig megbízik partnerében, és ugyanilyen arányban vannak azok, akik naponta kettő és öt alkalom között hívják választottjukat, tizenöt százalék pedig még ennél is többször. Az anonim kérdőívben a válaszadók fele azt is bevallotta, hogy rendszeresen ellenőrzi telefonhívásokkal partnerét.

Szeretlek. Imádlak. Szeretlek. <3!>

Az sms-titoksértéssel kapcsolatban a válaszadók még bátrabbnak mutatkoztak. Hatvan százalék vallotta be, hogy titokban rendszeresen belenéz partnere telefonjára, ami már csak azért is kínos, mert a vizsgálatból az is kiderül, hogy ha valaki gyengéd érzelmeket szeretne mobilon továbbítani valakinek, akkor azt legszívesebben - az elraktározható és visszakereshető - sms vagy mms formában teszi. Így jó ha tudja az sms-gyűjtögető mobiltulajdonos, ha elraktározza az sms-eket annak reményében, hogy néha az elmúlt szép emlékeket felidézve könnyes szemmel újraolvassa, nagy esély van rá, hogy ezt nem csak ő teszi.

A mobiltelefonnak az érzelmi életben betöltött többé-kevésbé fontos szerepe nem újkeletű információ: a mobiltelefon-használat kultúrájának kutatásában élen járó észak-európai országok szakemberei már korábban is megállapították, hogy a mobiltelefon - elsősorban a fiatalok körében - egyfajta köldökzsinór, ami leginkább a barátokkal való összeköttetést szolgálja. A magyarok sem különböznek radikálisan a norvég, vagy finn fiataloktól: egy hazai kutatás szerint a tizenévesek sms-ben (is) élnek lelki életet, azaz nem példa nélküli, hogy 160 karakterbe sűrítve mondják el például egy szakítás történetét. "A lányok valamivel sms-barátabbnak bizonyultak, és ők inkább használják lelkizésre az sms-t, mint a fiúk" - mondta Wild Judit médiaszociológus, aki 2002-es, az e-mail és a mobiltelefon-használati szokásokat firtató kutatásában nyolcezer Teveclub-felhasználó válaszait elemezte.