Angelika
-4 °C
3 °C

Szappantartó, kamerával

2002.12.09. 14:59
Két szolgáltató is akciósan kínálja a nemrégiben piacra dobott Sony Ericsson T300-as mobiltelefont, az Index tesztelői ezért a kezükbe kaparintottak egy példányt, hogy megmondják az igazat: érdemes-e ilyesmivel meglepni családtagjainkat, esetleg magunkat a szeretet ünnepén?
Nem sok minden maradt ki a T300-asból: lehet vele fényképezni, MMS-t küldeni, wapolni. Színes kijelzője van, több szólamban zenél, képes GPRS adatátvitelre és infravörös porttal is rendelkezik. Kezelhetősége nem hagy kivánnivalót maga után, egyedül a csengőhangok környékén lelhetők fel bosszantó apróságok.

Minimalista

Sony Ericsson T300
A készítők szerint a T300-asnak minimalista dizájnja van, ezt csak megerősíteni tudjuk. A telefon a különböző mobilos fórumokban felbukkant találó meglátás szerint leginkább egy szappantartóra hasonlít; a készüléken semmiféle funkció nélküli diszítőelemet nem lehet felfedezni. A joystick, ha az ember megszokja, igen jól használható.

A menük viszonylag értelmes magyarsággal szólnak a felhasználóhoz, attól eltekintve, hogy sok menüpont rövidítve szerepel (ilyen például a következő: push bej. üz. tö.). A rendszerüzeneteket valószínűleg a közepes betűmérethez igazították (a betűk mérete ugyanis állítható), ennek kellemetlen következménye, hogy kisméretű betűk használatánál felesleges kötőjelek is felbukkannak itt-ott. Ráadásul néhol elírások is vannak a szövegekben.

Tetszetős menü

A T300 az összes, mobiltelefonok által használt üzenettípust képes kezelni: az SMS-t, az EMS-t, az MMS-t és az emailt is. A menürendszer tetszetős, a különböző opciókat joystickkal, esetleg a megfelelő számbillentyű lenyomásával lehet kiválasztani az ikonok közül. Már a T68i is ezt a megoldást használta, de nem lenne csoda, ha még visszaköszönne jópár későbbi készülékben. A menük megjelenítése a szokásosnál talán egy árnyalatnyival lassabb, valószínűleg a színes kijelző miatt, de ez hamar megszokható.

A kijelzőn bármilyen saját kép elhelyezhető. A képernyőkímélő is jó ötletnek tűnik, de teljesen felesleges bekapcsolni: a kijelző körülbelül nyolc másodperc alatt így is-úgy lekapcsol, és az órát kezdi mutatni. Pedig az előre feltöltött képernyőkímélőn a Sony Ericsson reklámjaiból ismert kis dizájnos zöld labda pattog ízlésesen és megnyugtatóan.

Digitális zoom

A készülék dobozában lapul egy kis kamera is, a T68i-hez tartozónál eggyel újabb CommuniCam MCA-25. Ennek legnagyobb újítása, hogy képes a digitális zoomolásra is, ehhez a telefon joystickját kell ide-oda mozgatni. A készülék 60x80-astól 640x480-as felbontásig képes képeket rögzíteni, melyek effektezhetők is. Hasznos, hogy nem csak a kamera keresőjével lehet célra tartani, hanem a telefon kijelzőjén is követhető, mit lát éppen a kamera.

A felvételeket azután el lehet küldeni MMS-ként, be lehet őket állítani háttérképnek vagy hozzárendelhetők a telefonkönyv egyes bejegyzéseihez. Ez utóbbi különösen gyenge arcmemória esetén hasznos.

Pianisszimó

A csengőhangok terén kevésbé alkottak nagyot a tervezők: a hagyományos dallamok meglehetősen fantáziátlanok, a polifonikus hangokkal pedig - bár ezek között vannak kellemesek is - több probléma is van. Némelyik halkan kezdődik és folyamatosan hangosodik, de mire a hangerő elérné ingerküszöbünket, a túloldalon rég letették a telefont. Ráadásul beérkező híváskor a telefon először csönget egy picit, és csak egy-két másodperc elteltével szólal meg a polifonikus zenemű. Az SMS-jelzést is csak a könyvtárban érdemes diszkrét kattanó hangra állítani, ugyanis ez is kissé halkra sikerült.

Jó pont viszont, hogy bármilyen letöltött, eltárolt zene használható csengésként és a telefon képes hangrögzítésre is, így jegyzetek készíthetők akár egy beszélgetés alatt is. A beszélgetés közben visszajátszott felvételeket mindkét fél hallja. A türelmesebbek saját dallamot is szerkeszthetnek.

Jön a Pac Man

A készüléken klasszikus Atari játékok vannak előre telepítve, de új játékok is letölthetők a wap.sonyericsson.com-ról. A telefon a mophun platformot használja, melyet azért fejlesztettek ki, hogy a klasszikus konzolprogramok a mobil készülékeken is futtathatók legyenek. A www.mophun.com oldalon már most is elég sok játék van a repülőgépszimulátortól és az autóversenytől a félkarú rablóig és a különböző ugrálós-mászkálós idegnyugtatókig. Ezek valóban szépek, és a joystickkal jól is kezelhetők, az egyetlen negatívum, hogy huszonegyben szinte lehetetlen megverni a gépet.

A telefon mérete 106x48x22 milliméter, súlya 101 gramm. A készülék háromnormás (900/1800/1900 MHz). A kijelző 256 színt tud megjeleníteni, mérete 101x80 pixel. Az akkumulátor hat-hét és fél óra beszélgetést vagy 300-350 óra készenlétet bír. A telefon előlapja cserélhető, de ezek beszerzése egyelőre problémás; ha azonban a T300 tömegtelefonná válik - erre igen jó esély van -, az előlappiac majd bizonyára követi a rohamosan növekvő igényeket.