Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egy fájlért is hazatelefonálhatunk

2006.05.12. 10:15
Egy tárgyalás kellős közepén derült ki, hogy a legfontosabb prezentáció hiányzik? Összefutott egy ritkán látott ismerősével az utcán, és egyetlen friss fotót sem tudott mutatni a gyerekről? Kínos. Eddig nem sok mindent lehetett tenni, ha egy távoli számítógépről kellett volna fájlt letölteni egy mobiltelefonra, a Soonr nevű cég azonban nemrég elindított egy ingyenes szolgáltatást, amely kapcsolatot létesít számítógépeink és mobilunk között.


További információkért kattintson!
Május elején indult el Soonr béta szolgáltatása, melynek használatához a számítógépre csupán egy apró kliensszoftvert kell telepíteni, a mobilra viszont legfeljebb egy Opera Mini 2 böngészőt, a gépen megosztott dolgok ugyanis a Soonr mobilra optimalizált weboldalán elérhetők. A két fél között biztonságos, 128 bites SSL kapcsolat épül ki. Telepítés után ki kell választani a megosztani kívánt mappákat, illetve azokat a szoftvereket, amelyeket távolról is szeretnénk használni, ugyanis megoszthatók az Outlookban tárolt emailek és névjegyek is, illetve használható a Google, a Yahoo vagy az MSN asztali fájlkeresője.

Nem csak letölteni lehet a fájlokat a Soonr segítéségével: a képek ömlesztve vagy egyenként is végignézhetők, az egyszerű szöveges dokumentumokat pedig meg lehet tekinteni pdf vagy txt formátumba konvertálva, el lehet küldeni emailben, illetve kérni lehet a változások figyelését, azaz ha valaki a számítógépen beleír a fájlba, akkor a mobilra figyelmeztető üzenet érkezik. Egyetlen felhasználó több számítógépet is elérhet mobiljáról, amennyiben mindegyik gép kliensén ugyanazzal a névvel bejelentkezik.

Adatok a levegőben

Rövid tesztünk során képeket és dokumentumokat is sikerült letöltenünk mobilra, az Outlookot azonban nem tudtuk elérni, és kétszer időtúllépéssel kidobott a szerver, ezt leszámítva azonban eléggé megbízhatóan működött a szolgáltatás. Mivel a Soonr ingyenes változata esetén is elmenti a szervereire a megosztott fájlok metaadatait, a cég adatvédelmi módszere kitüntetett figyelmet érdemel. A Soonr rögzíti a felhasználók IP-címét, a szolgáltatás elérésekor használt böngésző, operációs rendszer és mobiltelefon típusát, de a cég azt ígéri, hogy nem gyűjt be személyes adatokat. Az adatvédelmi nyilatkozat szerint a lementett metaadatok csak a megosztott fájlok nevét és helyét tartalmazzák, illetve hogy történt-e bennük valamilyen változás.

A Soonr egyelőre béta, de a cég hamarosan elindítana egy fizetős prémium szolgáltatást, amellyel a fájlok a cég szerveréről akkor is elérhetők lesznek, amikor az otthoni számítógép ki van kapcsolva, a kritikus adatokat titkosítva el lehet menteni, és néhány forintos percdíjért lehet majd külföldön telefonálni.

Telefon a telefonban

A Soonr legújabb szolgáltatása az otthoni számítógépet egyfajta Skype-telefonközpontként használja. A mobiltelefonról utasítani lehet a számítógépes klienst, hogy hívja föl a mobiltelefonunkat, illetve azt az ismerősünket, akivel beszélni szeretnénk, és kössön be mindenkit egy konferenciahívásba. A kissé körülményes módszer akkor lehet előnyös, amikor külföldről kellene valaki felhívni, hiszen így mindkét irányba a SkypeOut kedvezményes tarifáját kell csak kifizetni.