Piroska
-2 °C
5 °C

Sms-reklámot küldözget a trójai program

2004.11.11. 16:18
A windowsos gépekre települő Delf-HA kikezdte az orosz MTS és Megafon mobilszolgáltatók rendszerét. A cégek weboldalán működő ingyenes sms-küldő ablakon át a trójai gyanútlan orosz mobilfelhasználókat bombáz reklámmal.
Az informatikai biztonsági kérdésekre szakosodott brit Sophos olyan trójai program megjelenésére figyelmeztet, amely a számítógépről képes kéretlen reklám sms-ek továbbítására. A Delf-HA önkicsomagoló EXE fájlként érkezik a számítógépre.

Ha a kártevő program elindul, a Windows rendszerkönyvtárba másolja a rundnm.exe programot. Ez a Windows következő indításakor automatikusan elindul, a rendeszerleíró adatbázisba pedig bejegyzi saját magát, írta a pte hírügynökség.

Letölti a kellékeket

A Delf-HA ezt követően a www.vlasof1.narod.ru weboldalról megkísérli letölteni az sms.txt nevezetű fájlt. Ezt tartalmazza az sms-t, amelyet a trójai program az orosz MTS és Megafon mobilszolgáltatók weboldalán található ingyenes üzenetküldő ablakokon át megpróbál szétszórni.

Orosz sajtóértesülések szerint a két szolgáltató már felvette a küzdelmet a trójai programmal. A Delf-HA alkotóinak állítólag sikerült megkerülni a mobilszolgáltatók spamvédelmét, és most a szentpétervári mobilfelhasználókat elárasztották a kéretlen sms-ek.

A szolgáltatók szerint nincs vész

Az érintett szolgáltatók szóvivői ugyanakkor cáfolják a támadás tényét. "Nem állíthatom, hogy a spam problémája tömeges méreteket öltött volna" - jelentette ki Denisz Novikov, a Megafon high-tech részlegének igazgatója.

Elmondása szerint a reklámokat továbbra is kézzel adják fel, ez pedig túl körülményes, spam továbbítására nem használható.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft