Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Túl a 3G-n

2008.07.26. 15:47
Mi történik a mobiltelefonok harmadik generációja, a fejlett szolgáltatások sokaságát, például a videohívást és a vezeték nélküli adattovábbítást néhány éve „meghonosító” 3G után? Milyen új technológiákkal bővíthető tovább a szolgáltatások köre?

Univerzális architektúra

Európa a kilencvenes évektől a világ telekommunikációs iparának élenjárója, így nem meglepő, hogy a legizgalmasabb javaslatokkal európai uniós projekt, a hamarosan lezáruló – soraiban olyan „nagyágyúkat”, mint a France Telecom, az Orange, a Nokia Siemens Networks vagy a Fraunhofer Intézet tudó – vicces nevű (magyarul fűszer) SPICE (Service Platform for Innovative Communication Environment, szolgáltatásplatform az innovatív kommunikációs környezetért) állt elő.

Új szabványokra létrehozott univerzális – bármely eszközön és hálózaton észrevétlenül (zökkenőmentesen, könnyen kezelve) működő – architektúrájuk nagyon komoly előrelépést jelenthet a mobil szolgáltatások területén: gépeink „tudni” fogják hol, milyen közegben tartózkodunk, s annak megfelelően állnak elő ötletekkel. A felhasználó akármikor, akármerre járva bármilyen médiumtípust (filmet, játékot, képet, zenét, stb.) rutinszerűen továbbíthat berendezésről berendezésre, miközben – ha akarja – saját maga fejleszt személyre szabott szolgáltatásokat. Ez utóbbi könnyebbé tételéhez a SPICE kutatói megfelelő programokat és middleware-t dolgoznak ki.

Új funkciók

A projekt honlapján megtekinthető bemutatókon közeljövőbeli lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Az egyiken a felhasználó filmet néz hotelszobájában. Mihelyst távozik, a film mobiltelefonján folytatódik. Az is kivitelezhető, hogy a mozgóképeket mobilja képernyőjén, laptopon, televízión nézze, miközben a hanganyagot fejhallgatón vagy hangfalakon keresztül hallja.

Más alkalommal, bluetoothos környezetben, a mobilmindenes PIN kódja válik az összes többit helyettesítő univerzális jelszóvá. Egyszerűbb és biztonságosabb megoldás – nehezebben felejtjük el, nem keverjük össze másokkal. (Ahhoz azonban, hogy a PIN kód kizárólagos, általános azonosítóvá váljon, a megbízhatóságot és biztonságot célzó technológiákon is akad bőven tökéletesítenivaló.)

A harmadik bemutatón a grafikus kijelzőt használva különböző alapfunkciókat (helymeghatározás, üzenetküldés, stb.) választunk, és ezeknek megfelelően hozzuk létre a szükségleteink szerinti szolgáltatásokat. Például a készülék vezetés közben tájékoztat az adott város levegőminőségéről, vagy ébresztő SMS-t küld, ha otthon horkolunk, pedig már a munkahelyen kellene tartózkodnunk.

A negyedik bemutató készüléke a felhasználó tartózkodási helyére, szokásaira és az aktuális időre összpontosítva áll elő javaslatokkal: ha például mozi közelében járunk, tájékoztat az ott aktuális filmekről – melyik teremben, mit játszanak, stb. Ha a filmszínházból vacsoraidőben távozunk, a helyi éttermekről szolgáltat információt.

Vezeték nélküli világ

A kutatók szerint a bemutatók a szolgáltatásoknak, szolgáltatásfejlesztésnek, az azt megalapozó technológiáknak, protokolloknak, stb. csak egy kis részét villantják fel. Céljuk annak bizonyítása, hogy a SPICE funkcionál.

„Azért beszélünk a 3G-n túlról, mert a holnap technológiáiról van szó” – elmélkedik Christophe Cordier, a projekt koordinátora. – „Ez nem 4G, hanem a jelenleg hozzáférhető technológiák evolúciója. Most fejezzük be a platform különböző elemeinek integrálását; együttes bemutatásuk szeptemberben várható.”

Közben a szabványosítással is foglalkoznak.

„A GSM definiálta a hangátvitel, az alaphálózat és a szolgáltatásnyújtás szabványait” – folytatja Cordier. – „Ebben az értelemben teljesebb volt, mint a kizárólag szolgáltatásokra fókuszáló SPICE. Projektünket a következőgenerációs kommunikáció szolgáltatásszintjének előszabványosítási gyakorlataként célszerű felfogni.”

Utóbbi észrevételt alátámasztja, hogy a projekt része a mobil kommunikáció összes aspektusát lefedő uniós Vezeték nélküli Világ Kezdeményezésnek (Wireless World Initiative, WWI).

A kép akkor lesz teljes, ha a SPICE-t közös nevezőre hozzuk más WWI törekvésekkel. Például az Ambient Networks a hálózatok, a WINNER a hangátvitel fejlesztésére specializálódott. A három projekt eredményeit összekombinálva kapjuk meg a holnap telekommunikációját.