Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A hívó telefonszámát hamisítja a weblap

2004.08.31. 14:37
Egy kaliforniai vállalkozó a hívó fél meghamisításának eddig csak hackerek által használt technikáját szeretné legálisan pénzzé tenni. Az egyelőre szabadon kipróbálható rendszert a későbbiekben behajtási ügynökségek és magánnyomozók használhatják majd.
Az ezen a héten elinduló Star38.com weboldal az előfizetőknek egyszerű webes felületet kínál, a rendszer használatához csak a saját számot, a hívott számot, és a hamis számot kell beírni a megfelelő rubrikákba. Két másodpercen belül a rendszer megcsörgeti az előfizető telefonját, és hívja a megadott számot, a hívott telefonja pedig már a hamis számot jelzi ki.

Hasznosnak találják

Jason Jepson, a rendszer megalkotója a Registernek elmondta: a kapcsolási díj 25 centbe fog kerülni hívásonként, és percenként 7-14 centet kell majd fizetni a szolgáltatásért. Jepson hozzátette: a rendszer nem az elterjedt hackermódszereket használja, de többet nem volt hajlandó elárulni, nehogy a konkurencia ellopja az ötletét.

A rendszert egyelőre bárki kipróbálhatja, de később csak magánnyomzóknak és behajtási ügynökségeknek fogják elérhetővé tenni. Jepson és üzlettársai úgy vélik, főleg a behajtók fogják különösen hasznosnak találni a szolgáltatást, így ugyanis könnyen rá tudják majd venni az adósokat, hogy vegyék fel a telefont, például úgy, hogy valamelyik családtagjuk telefonszámát jelentetik meg a készülékén.

Behajtási szakértők szerint azonban ez a felhasználás két szövetségi törvényt is sértene, az egyik azt mondja ki, hogy a behajtóknak tilos félrevezető vagy tisztességtelen eljárásokat alkalmazni, a másik általában tiltja a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot. Az is probléma lehet, hogy a kijelzett számon az adós nem tudja elérni a behajtókat. Jepson ennek ellenére, saját jogi tanácsadója véleménye alapján úgy gondolja, az eljárás törvényes.