Klaudia
-3 °C
3 °C

Jön a Microsoft-telefon

2001.02.19. 17:57
A Microsoft okos telefonjának fejlesztése két év után lassan a célegyenesbe érkezik. A Stinger kódnevű készüléket ezen a héten mutatták be a Cannes-ban tartott 3GSM világkongresszuson.
Stinger prototípus
2000 novembere
Kezdetben volt a Windows, amelyet némi pusztítás és fogyókúra árán Windows CE néven sikerült beleküzdeni a kéziszámítógépekbe. Az elmúlt frissen kikerült és ismerős programok mobilizált verziói azonban nem enyhíthették a felhasználókat időről időre érő a fájdalmat.

A Microsoft pontosan ismeri termékei gyenge pontjait, és soha sem elégedett. A Stinger kódnéven 1999 májusában bejelentett projekttel a Gatesék egészen más magasságban kapaszkodtak a problémába, mint a Windows CE idején - nem pusztán egy pirinyó gépre próbálták átírni a Windowst, hanem egy windowsos PDA-telefon tervezésébe fogtak.

A vállalat keményre vette a figurát, akárcsak a játékkonzol ágazatban - ez már rögtön az elején kiderült: felvásárolták elsőszámú konkurenciájuk, a Symbian alelnökét Juha Christensent, aki azóta a Microsoft mobil részlegének marketing igazgatójaként tevékenykedik.

Királyok érkezése

Másfél évvel és pár százmillió dollárral később, 2000 augusztusában Ben Waldman, a Microsoft mobil ágazatának elnöke már fröccsöntött játéktelefonból házilag kiképzett, de valódi és működő tárgyakat mutatott be a sajtónak. A PDA és a mobiltelefon között félúton álló, okos telefonnak (smartphone) nevezett készülékeken futott az Internet Explorer mobil verziója a Mobile Explorer 3.0, az Outlook Companion, a mozgókép vagy hanglejátszáskor használt Media Player, illetve a Blackjack.

A bemutatóval együtt bejelentették, hogy a Stinger megoldás sorozatgyártására már bejelentkezett a Sony, a Samsung és - Trium néven ténykedő leányvállalatuk részéről - a Mitsubishi.

Ericsson R380

Zsebszámítógép

Sagem WA3050
A Texas Instruments tavaly novemberben bejelentette, hogy kész a Microsofttal közösen a Stinger platformhoz fejlesztett chip. Ugyancsak novemberben jelentkezett a széles körben ismeretlen Sagem a Stinger előzetessel.

A WA3050, amelyet a francia cég tavaszra ígér, a Stinger platform első megjelenése lesz a piacon. A Sagemet ezzel az Ericsson R380-as után indítják. Az erőviszonyokkal kapcsolatban egyelőre csak annyit tudni, hogy a WA3050 némiképp drágább lesz az Ericssonnál, mivel a böngésző, a levelező és a médialejátszó egyebek között legalább 16 megabájt RAM-ot igényel - viszont a készülék kárpótlásul GPRS-kompatibilis, így Európa bizonyos körzeteiben nagy sebességgel lehet vele internetezni.

Kisokos, nagyokos

Végül a héten a sztárbegyekkel dúsított tengerpartjáról híres fesztiválvárosban, Cannes-ban folyó 3GSM kongresszuson azonban már a Stinger kifejlettebb darabjait is megismerhették a szakírók, ráadásul bemutatkozott a kistestvér, a Stirling is.

A prototípusok alapján a Stinger telefon kicsi, alig száz gramm. Kijelzője 208x240 pixeles - színes és monokróm verzióban is kapható. Az akkuk négy óra telefonálást biztosítanak, és száz órán keresztül életetik a kijelzőt. A telefonban nyolc megabájt memória ketyeg majd, amelynek kihasználását egy csokorra való különféle perifériával segítheti - különösen izgalmas a memóriakártya, amellyel az okos telefon képességei mp3-lejátszóként is kiaknázhatóak.

A Stinger manapság
Az okoska belsejében a Pocket PC-k számára kifejlesztett szoftverek futnak majd. Konkrétan a Mobile Explorer 3.0, amely a WAP-on kívül (WML), a HTML-t, a Javascriptet és az XML-t is támogatja. Fut majd rajta az Outlook könnyűsúlyú verziója és a MediaPlayer. A Pocket Word és a Pocket Excel kimaradtak a Stingerből, de az ígéretek szerint (amennyiben a lázadozás elér egy bizonyos határt), azok is elérhetők lesznek azoknak, akik szeretnek a telefonbillentyűzeten szöveget szerkeszteni. A Stinger ezen kívül alkalmas lesz az elektronikus kereskedelemhez elengedhetetlen titkosított kapcsolatok kezelésére - támogatja a biztonságos WAP-protokoll, a WTLS, illetve a HTML-nél alkalmazott SSL titkosítást.

A Microsoft különös névadó hagyományai nyomán (mintha Dean Kamen csodás és titokzatos találmánya a Ginger kísértene a microsoftos agyakban) a Stirling névre keresztelt eszköz, a Stinger olcsóbb verziója lesz, amelyet tetszés szerinti operációs rendszerrel árusíthatnak - de lényege, hogy a Windows CE is fut rajta.

A Microsoft igéretei szerint az okos Stinger telefonok a november végi bevásárlási szezonban kerülnek az európai polcokra.