Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Leállított svájci kártyás mobilok

2004.12.02. 14:03
A svájci Swisscom több hónapos átmeneti időszakot követően letiltotta 130 ezer felhasználója évekkel ezelőtt anonim vásárolt feltöltőkártyáját. Az érintett ügyfelek elmulasztották leadni adataikat az előírt utólagos regisztráció során.
A vezető svájci távközlési konszern, a Swisscom leállította 130 ezer prepaid ügyfelének mobiltelefonját. A berni kormány a szeptember 11-i New York-i és az idén márciusi madridi robbantások nyomán előírta, hogy minden korábban anonim vásárolt feltöltőkártyát regisztráltatnia kell a felhasználóknak.

A svájci rendőrség adatai szerint a feltöltőkártyás mobilokat korábban előszeretettel használták egyes körök bűncselekmények illetve terrorakciók előkészítésére, érvelt a júliusban hozott drákói rendelet mellett a berni kormány. Svájcban tavaly év végén mintegy 2,6 millió prepaid mobilt tartottak nyilván.

Szépen kérték SMS-ben

Christian Neuhaus, a Swisscom szóvivője csütörtökön azt közölte, hogy mintegy félmillió ügyfelük leadta személyi adatait. A felhasználók csaknem negyede viszont elmulasztotta a novamber végére kitűzött határidőt, ezért mostantól nem tudják használni a telefonjukat.

A Swisscom kezdetben SMS-kampánnyal, majd az utóbbi időkben már hangbemondással is próbálta figyelmeztetni az ügyfeleket a jelentkezési határidőre, ugyanis október közepén még több százezer "gazdátlan" feltöltőkártyáról tudtak.

Nem választolt az Igazságos

Magyarországon a hasonló nevesítési kampány évekkel ezelőtt lezajlott. Mint emlékezetes, a nemzetbiztonsági szolgálatok aggódva figyelték, ahogy a mobilcégek boldog-boldogtalannak kiadják a feltöltőkártyákat.

Az akkor működött két magyar szolgálató sokáig berzenkedett a nevesítés ellen, majd olyan megoldás született, hogy a vásárláskor megadott címen levélben keresik meg a felhasználókat, szépen kérve őket a regisztrációra. Így fordulhatott elő, hogy még "Mátyás Király" címzéssel is küldtek ki ajánlott levelet, mesélte akkoriban az egyik mobilcég illetékese.