Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A héten indul a számhordozás

2004.01.19. 14:35
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) központi referencia-adatbázisához beérkezett adatok szerint január 22-én valósul meg első alkalommal, hogy egy hazai vezetékestelefon-előfizető korábbi hívószámának megtartása mellett új szolgáltatót vesz igénybe, közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
A hivatal üzleti érdekek miatt nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik két szolgáltató jelentette be az úgynevezett földrajzi számhordozhatóságot a vezetékes telefonok piacán, de az MTI információi szerint ez a két társaság a GTS-DataNet Távközlési Kft. és a PanTel Rt.

Csökkenő tarifák

Az elektronikus hírközlési törvény január 1-jétől teszi lehetővé a számhordozást, amelytől a szakértők a jövőben a tarifák csökkenését és a távközlési liberalizáció élénkülését várják. Az NHH-hoz január első napjaiban érkezett az első számhordozási igény, amelynek értelmében száz üzleti fővonal előfizetése kerül át egy új szolgáltatóhoz.

Az úgynevezett földrajzi számhordozhatóság azt jelenti, hogy a helyhez kötött telefonvonal előfizetését az előfizető átviheti más szolgáltatóhoz.

A közlemény szerint ma még nem kalkulálható, hogy pontosan hányan veszik majd igénybe az új lehetőséget. Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a telefonszolgáltatók első körben az üzleti előfizetők számára kínálnak majd a korábbinál kedvezőbb díjakat.

Be kell csak jelenteni

Az NHH közölte: a hatóság formálisan nem értesül arról, hogy a szolgáltatók milyen ajánlatokkal próbálják az előfizetőket magukhoz átcsábítani, sőt, hivatalosan azt sem jelentheti be az NHH, hogy az előfizető melyik szolgáltatót hagyta el, és melyikkel kötött új szerződést. Az NHH mindössze a hordozott számok mennyiségét közölheti: e szerint eddig két bejelentés érkezett, mindkettő 100-100 üzleti előfizetést érint.

A közlemény szerint, ha az előfizető eldöntötte a számhordozást, akkor csupán egy bejelentő űrlapot kell kitölteni az új szolgáltatónál, az ügy többi részét a telefontársaságok intézik el egymás között.

A törvényi előírások három napot adnak az új szolgáltatónak arra, hogy a változást a régi szolgáltató számára jelezze. A régi szolgáltatónak ugyancsak három napon belül kell eldöntenie, hogy a számhordozás megindítható-e: ha például az előfizetőnek számlatartozása van, akkor azt először ki kell egyenlítenie.

Mobilokra is kiterjesztik

Ezt követően a két szolgáltató együttműködve elvégzi a szükséges műszaki tennivalókat a hálózatokban. A teljes átállás - a bejelentéstől számítva - legfeljebb tizenöt napot vehet igénybe.

A számhordozás magyarországi felfutását a szakemberek a későbbiekre várják, akkorra, amikor már a mobil számok is továbbvihetőek lesznek a szolgáltatók között.

Az NHH közölte: fontos tudnivaló, hogy ezért a szolgáltatásért az ügyfeleknek nem kell fizetniük.