Benedek
-5 °C
5 °C

Leáll a legnagyobb szerb mobilcég

2005.12.30. 15:20
A szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől, arra hivatkozva, hogy a vállalat törvényellenes, és az állam gazdasági, illetve nemzetbiztonsági érdekeit sértő szerződést kötött a Mobikos koszovói mobiltelefon-szolgáltatóval.
A szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől, arra hivatkozva, hogy a vállalat törvényellenes, és az állam gazdasági, illetve nemzetbiztonsági érdekeit sértő szerződést kötött a Mobikos koszovói mobiltelefon-szolgáltatóval.

A szerb kormány közleményéből kiderül, hogy a Mobtel a kabinet engedélye nélkül kötött szerződést az Ekrem Luka koszovói albán üzletember kezében lévő Mobikossal, ezzel törvénytelenül átengedte az állami licencét ennek a vállalatnak.

A Mobtel - a közlemény szövege szerint - ezzel a legdurvább módon veszélybe sodorta Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit, lehetővé tette Ekrem Lukának, hogy használja a szerbiai állam licencét és infrastruktúráját, és ezzel mértéktelen nyereségre tegyen szert a szolgáltatás révén Koszovó területén.

A kabinet egyhangúlag hozott döntéssel megvonta a vállalat jogát arra, hogy működjön a távközlésben és mobiltelefon-szolgáltatásban. A kabinet ugyanakkor arról tájékoztatta a Mobtel előfizetőit: minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen használják a továbbiakban is a vállalat által működtetett, "063" hívószámmal kezdődő hálózatot.

Velimir Ilic nagybefektetésekért felelős miniszter szerint az új operátor versenypályázaton történő kiválasztásáig a Mobtel vezetését a Telekom Srbija állami távközlési vállalat veszi át, amely a második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatót működteti Szerbiában.

Dragan Jocic szerbiai belügyminiszter szerint azzal, hogy a Mobtel átadta Koszovó területén a hálózathasználati jogot a Mobikosnak, Ekrem Luka vállalata hozzájuthatott bizalmas távközlési adatokhoz, megsértve a Szerbia területére vonatkozó adatvédelmi előírásokat.

Jocic szerint a belügyi szervek "nemzetközi jogi segítség" révén jutottak hozzá a Mobtel és a Mobikos két éve aláírt titkos szerződéséhez, és csak szerdán bizonyosodtak meg az egyezmény hitelességéről. Ekrem Luka ugyanakkor közölte a Beta belgrádi hírügynökséggel, hogy vállalata semmilyen szerződést nem kötött a Mobtellel.

A Mobtel május óta Martin Schlaff osztrák üzletember vezette Schlaff Group és a szerbiai állami posta (PTT) kezében van. Az osztrák konzorcium bejelentette, hogy panaszt nyújt be szerbiai bíróságon a szerb kormány döntése ellen.

Májusig a Mobtel a moszkvai székhelyű BK Trade és a PTT tulajdonát képezte. A BK Trade viszont a Bogoljub Karic szerbiai milliomos tulajdonában lévő BK-csoport érdekeltségébe tartozik. A Mobtel alapító okirata szerint a BK Trade-nek 51 százaléka volt a Mobtelben, 49 százalék felett pedig a PTT rendelkezett.

Az állam ugyanakkor elvitatta a tulajdoni arányokat, azt állítva, hogy Karicék nem az alapító okiratnak megfelelő összeggel járultak hozzá a Mobtel megalapításához, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb - 58,76 százalék - az alapítói okiratokban szereplő összegnél.

A tulajdonjogi vita jelenleg is zajlik a zürichi nemzetközi döntőbíróság előtt, az osztrák konzorcium pedig a szerb kormány legnagyobb meglepetésére úgy vette meg a BK Trade-től a részesedést, hogy nem várta meg a peres eljárás végét.

Martin Schlaff azt állította, hogy a BK Trade megvásárlásával 42-51 százalékhoz jutott a Mobtelben, a belgrádi sajtó pedig arról cikkezett, hogy következő lépésként az osztrákok ajánlatot tesznek a szerb államnak a kezében lévő részvények megvásárlására.

Ugyanakkor a politikai babérokra áhítozó, és erőteljes ellenzéki magatartást tanúsító Bogoljub Karic családjának egyik tagja éppen csütörtökön jelentette be, hogy eladták a BK-csoporthoz tartozó BK belgrádi televíziót, az egyik legnézettebb Szerbiában. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki a szerencsés vevő.