Szabolcs
20 °C
35 °C

Interneten a szlovák mobilosok adatai

2004.03.09. 16:31
Az ismeretlen tettesek hárommillió szlovákiai mobiltelefon-tulajdonos 2002-es adatainak teljes állományát hozzáférhetővé tették egy internetes oldalon.
A példátlan esetre csak a napokban derült fény: a hackerek az Orange és az Eurotel szolgáltatók ügyfeleinek nevét, telefonszámát és más személyes adatait is nyilvánosságra hozták. A listán számos szlovák politikus, titkosszolgálati ügynök, bíró, rendőr és vállalatvezető mobiltelefonszáma megtalálható.

Ismeretlen eredet

Az Orange és az Eurotel szerint az adatok nem az ő bázisukból váltak közprédává, és azt hangoztatják: az interneten megtekinthető adatállomány - szerkezeti eltérései miatt - nem azonos azzal, amit a szolgáltatók az akkor hatályos törvényből eredő kötelességüknek megfelelően "egy harmadik félnek" adtak át.

Nem titok, hogy ez a "harmadik fél" valójában egy negyedik fél is, nevezetesen a titkosszolgálat és a belügyminisztérium. Akárcsak a két szolgáltató, az Orange és az Eurotel, ugyanúgy a két belügyi intézmény is tagadja, hogy az adatok tőlük kerültek volna illetéktelen kezekbe. Az ügyben vizsgálat indult.