Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Kérdéses az internetes kedvezmények jövője

2001.07.08. 18:32
Az Index több független forrásból úgy értesült, hogy a Matáv a Mindenkinek csomag és a 150 forintos kedvezmény júliusi megszűnéséről tájékoztatta az internetszolgáltatókat. Az általunk megkeresett szolgáltatók ezzel szemben egybehangzóan azt közölték, nem kaptak a telefontársaságtól ilyen értesítést.
Az év elején már felmerült a 150 forintos kedvezmény néven ismert konstrukció, illetve a Mindenkinek csomag megszűnése, de akkor a Matáv június közepéig prolongálta a változást. Most lapunk úgy értesült, a távközlési óriás az internetezők számára fontos eddigi kedvezmények megszüntetéséről értesítette az internetszolgáltatókat.

A Matáv csak akkor változtat a jelenlegi internetes kedvezményeken, ha ez a tövény előírásai miatt elkerülhetetlen - mondta el Straub Elek, a cég elnök-vezérigazgatója az Index Törzsasztalának vendégeként pénteken. Mint a vezérigazgató mondta, a telefontársaság szándéka az, hogy a törvény szabályait figyelembevéve, de a mai átlagos szintet fenntartva biztosítson internetes kedvezményeket.

Az általunk megkérdezett internetszolgáltatók semmilyen hivatalos vagy nem hivatalos értesítésről nem tudtak beszámolni az internetes tarifákat illetően. Korábban folytak egyeztetések a lehetséges új konstrukciókról, de a szolgáltatók a Matáv javaslatait nem tudták elfogadni. Az internetszolgáltatók illetékesei közül többen is hangoztatták, hogy a küszöbönálló változtatások szempontjából teljes bizonytalanságban vannak.

Az egyik anonimitást kérő szolgáltatónál igencsak csodálkoztak az érdeklődésünkön, ugyanis tapasztalataik szerint a Matáv az ilyen változtatásokat nem jelenti be előre. Mint a cég munkatársa elmondta, az 51-es behívó számaik lefoglalásával kapcsolatban is úgy kellett a távközlési cég nyakára járni, hogy küldjenek már szerződést. "Amíg a Matávnak saját internetszolgáltatója lehet, és a független szolgáltató nem választhat másik távközlési céget, addig örülhetünk, ha vonalat adnak (ugyanis gyakran azt sem)."

A DataNet részéről Varga Edit PR menedzser annyit tudott elmondani, hogy hivatalos értesítést nem kaptak a Matávtól, és az Index Törzsasztalban a Straub interjút tanulmányozzák. Jól emlékeznek a februári botrányra, és az azt követő bejelentésre, hogy júniusig maradnak az átalánydíjas kedvezmények.

A Kiwwi ügyvezetője, Végvári Orsolya annyit közölt, hogy nem kaptak ilyen levelet. Az Index tudósítójának visszahívása előtt a biztonság kedvéért rákérdeztek a Matávnál, hogy nem postáztak-e véletlenül ilyesmit, ugyanis előfordult már, hogy a Matáv levele három hétig hányódott a postán.

Értesítés nincs, csak patthelyzet - jellemezte a helyzetet Székely Herbert, az Elender egyik jogutódja, az Inter.Net kft ügyvezetője. Mint elmondta, értesítés levél formájában vagy informális szinten sem érkezett a Matávtól. A néhány hónappal ezelőtt elkezdett tárgyalások teljesen zátonyra futottak, a fordított elszámolási rendszert a szolgáltatók nem tudták vállalni. Minden követ megmozgattak, hogy használható konstrukcióban működhessenek együtt a Matávval. Alternatívát javasoltak, a speciális internetes számok után a bevétel százalékában egyszerű jutalékot kértek.

Rogán Antal, a Fidesz alelnöke, az országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának elnöke, a díjmegosztásra irányuló módosító javaslat beterjesztője az Index Törzsasztalának vendégeként szintén a Matáv által javasolt fordított elszámolás ellen foglalt állást:

"A végszavazás előtt álló törvény világosan fogalmaz, a díjmegosztást abban a formában írja elő, ahogy az Angliában is működik. A mértéken lehet vitatkozni. Angliában az internetszolgáltatónak jut a távközlési szolgáltató által beszedett díj 70 százaléka. Itt lehet érv, hogy a tarifák nominálértéke Magyarországon alacsonyabb, mint Angliában, lehet érv az is, hogy a technológia elavultabb, mint Angliában, de ezt csak az átadott díjrész mértékén változtat, a tényen nem. Ha a Matáv eltörli kedvezményeit, akkor nemcsak az internetes társadalommal kerül szembe, de a törvény szellemével és logikájával is. Azt gondolom, ebben az esetben a kormányzatnak élnie kell a következő év elején esedékes ártárgyalásoknál minden lehetséges szankcióval."

Addig viszont a távközlési cégnek tulajdonképpen senkivel nincs egyeztetési kötelezettsége, ha most úgy gondolják, megszüntetik a kedvezményes csomagokat, és bevezetik azt, amit akarnak.

A fordított 51-es
A Matáv azt javasolta a szolgáltatóknak, hogy fordított elszámolást alkalmazzanak az 51-es körzetszámok forgalmáról. Így a Matáv eladná a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, percenként nettó 3 forintért. A forgalmi díjból a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának, nyolcmillió forintig semmit, 8 és 100 millió között 10 százalékot, 100 és 500 millió között 18 százalékot, a felett pedig 25 százalékot. Ebből a jutalékból kellene a szolgáltatónak finanszíroznia a nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is.