Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Több mint 20 ezer új telefont kapnak a készenléti szervek

2006.09.22. 08:49
A készenléti szerveknél Budapesten már egy ideje működő - a Napi gazdaság információi szerint az elmúlt napok éjszakai összecsapásai során is használt - Tetra, azaz zártláncú Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) bővítése érdekében 20-28 ezer végberendezés beszerzésére írt ki nemzetközi közbeszerzési pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Központi Szolgáltatási Főigazgatósága.

Az évtizede húzódó Tetra-projekt tavaly mozdult ki a holtpontról: a Magyar Telekom-csoport ekkor nyerte meg a szolgáltatói pályázatot, és vállalkozása, a Pro-M Zrt. felel a hálózat kiépítéséért és üzemeltetéséért. (A társaság április elején bocsátotta a budapesti készenléti szervek rendelkezésére a zártláncú rádiórendszert.) A hálózat ma már Pest, Bács-Kiskun és Szolnok megyében is üzemképes.

A 94 százalékos országos lefedettséget biztosító rendszer a tervek szerint 2007. január 31-ére készül el. Ekkorra országosan 225 bázisállomás működik majd. Az állam a 2015-ig szóló megállapodás keretében 2007 februárjától fizet a szolgáltatásért a cégnek. Az első részlet az éves 9,3 milliárd forint plusz áfa díj egytizenkettede. (Mindez azt jelenti, hogy a teljes kiépítésig a szolgáltatást nyújtó cég nem kap pénzt.)

Október 10-ig

A Pro-M az áprilisi határidőig 14 ezer végberendezést (rádiókészüléket) szállított a készenléti szerveknek. Ez része volt annak a csomagnak, amelyben a bázis- és átjátszóállomásokat, diszpécserközpontokat is magában foglaló alapinfrastruktúrát szerezték be, így tehát ezeket is a finn EADS Secure Networks szállította. Az már korábban is ismert volt, hogy összességében, országos szinten 42 ezer készüléket kívánnak üzemeltetni, és kezdetben azért nem egyben szerezték be ezt a mennyiséget, mert a terjeszkedés során felmerülő igények kielégítéséhez a többi végberendezés-gyártónak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megjelenjenek termékeikkel a piacon - mondta a lapnak Meichl Géza, a MeH EDR-irodájának vezetője.

Ezért van most az újabb pályázat, amelyre október 10-éig lehet jelentkezni, a részvételi szakasz eredményhirdetése ugyanezen hónap 27-e. Ezt követően a főigazgatóság minden érvényes részvételi jelentkezést benyújtó pályázót felkér ajánlattételre. A végeredménynél pedig az ár lesz a meghatározó - tette hozzá Meichl. Az irodavezető arra számít, hogy az ajánlattevő egyben finanszírozó is lesz - hiszen alapvetően bérleményben gondolkodnak -, és készülékportfólióval áll elő, vagyis idővel akár többféle gyártó többféle terméke is megjelenhet a mentőknél, tűzoltóknál, rendőröknél, illetve a katasztrófavédelemnél.

Még egy pályázat

Ezeknek persze illeszkedniük kell a szabványos Tetra-alapinfrastruktúrához, valamint a már forgalomban lévő készülékekhez. A vonatkozó kormányhatározat szerint a fedezet a felhasználó szervezetek költségvetésében, valamint a Schengen Alap keretében áll rendelkezésre.

Egy másik pályázatot is megjelentetett a MeH: ebben e készülékek üzemeltetésére keres szolgáltatót. Jóllehet ezt a tevékenységet - vagyis a készülékek szervizelését, logisztikáját, az azokkal kapcsolatos ügyfélszolgálatot - az említett 14 400 készülékre vonatkoztatva a Pro-M végzi, az EDR iroda arra törekszik, hogy a következő készülékcsoportnál is alakuljon ki verseny a szolgáltatók között: a versengő cégek között természetesen ott lehet a Pro-M is - tette hozzá Meichl. Szerinte az említett legfeljebb 28 ezer készülék optimális nagyságrendű ahhoz, hogy egy újabb szereplő is lehetőséghez jusson. E pályázat esetében a részvételi jelentkezéseket október 26-án bontják, és itt minden érvényes jelentkezést benyújtót felkérnek ajánlattételre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!