Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Interaktív várostérkép mobilon

2004.06.16. 10:45
Interaktív városkalauzt hozott létre egy non-profit szervezet Londonban. Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő project résztvevői a mobiltelefonjuk segítségével fűzhetnek kommentárokat a várostérkép valamely pontjához, és olvashatják el mások üzeneteit. Ha sikeres lesz a kísérlet, a szervezők más városok térképeit is elkészítenék.
Egy strapabíró edzőcipővel és egy multimédiás mobiltelefonnal felszerelkezve járta London belvárosát, és osztotta meg gondolatait egymással negyven önként jelentkező a Proboscis nevű nonprofit szervezet kutatásában. A szervezet Urban Tapestry nevű projectje azt vizsgálja, hogy mire használhatják az emberek az új mobil technológiák nyújtotta lehetőségeket. Reményeik szerint a kutatás egy közösségi alapú városi adatbázis alapjait teremti meg, adta hírül a Nature.com.

Kép és hang

A résztvevők fényképeket, szöveges üzeneteket vagy rövid hangfelvételeket tölthettek fel egy London-térképre, amin egy ikon reprezentálta a kommentárokat. A város élő térképén az önként jelentkezők többek közt kedvenc kocsmáik vagy színházaik helyét jelölték meg, és fűzték hozzá megjegyzéseiket - például, arról hogy milyen volt a sör, vagy a színészek alakítása. Néhányan jóval személyesebb kommentárokat is közzétettek a térképen; egy nő például azokat a helyeket jelölte be, ahol valaha valaki szakított vele.

A térképen jelenleg London bevásárló negyedének három négyzetkilométeres területe látható. Ha a kísérlet beváltja a szervezők várakozásait, bővítik a térképet, ami reményeik szerint végül globálissá válik. Az elképzelések szerint a kommentárokat az sms-ekhez hasonlóan küldhetnék el és olvashatnák az emberek, és a szolgáltatás árai is a szöveges üzenetekéhez lennének hasonlóak.