Piroska
-2 °C
5 °C

Lehallgathatatlan mobilok félmillióért

2003.11.20. 12:29
A német Cryptophone legújabb készüléke titkosítja a telefonbeszélgetést és nincsenek benne hátsó kapuk az állami ügynökségek számára. A biztonságos beszélgetés nemcsak a vállalatvezetőknek, a bűnözőknek is a hasznára válhat.
A berlini Cryptophone készüléke valójában egy telefonálásra alkalmas kéziszámítógép, amelyre titkosító szoftvert telepítettek. A mobilról kezdeményezett hívásokat csak egy ugyanolyan szoftvert futtató telefon vagy számítógép tudja dekódolni. Bár a vállalat által használt titkosítási szabvány már régóta elérhető a számítógépeken, a kézi eszközök teljesítménye csak mostanában lett akkora, hogy képesek legyenek hasonló szintű titkosításra.

Az új mobil Európában vegyes fogadtatásban részesült: egyesek örültek annak, hogy az üzletemberek ezentúl biztonságosan tudnak majd vállalati titkokról beszélni, mások azonban amiatt aggódtak, hogy az eszköz a bűnözők tevékenységét is elősegíti.

Holland biztonsági szakértők szerint a titkosító mobil jelentősen megnehezíti a holland rendőrség munkáját, a szervezet ugyanis évente legalább tizenkétezer telefont hallgat le. A titokszférát védelmező aktivisták azonban úgy vélik: az új készülék nem a terroristákat támogatja, hanem a szabadságot védelmezi.

"A készülék komoly előrelépést jelent, hiszen a hatóságok egészen hihetetlen mértékben figyelik a polgárok kommunikációját" - mondta Simon Davies, a brit Privacy International elnöke. "Ha a titkosító telefonok népszerűek lesznek, akkor a kormányok várhatóan fellépnek ellenük" - mondta Davies - "nem hiszem, hogy ezt szó nélkül hagynák".

Minden leselkedő kizárva

A vállalat szerint a készülékben nem hagytak hátsó bejáratokat az állami ügynökségek számára, és nem kötődnek semmilyen nemzeti szervezethez, mint a riválisaik. Ezt a biztonságot ráadásul mindenki megismerheti, ugyanis a program forráskódját nyilvánosságra hozták, mondta a ZDNetnek Rop Gonggrijp, az amszterdami NAH6 munkatársa, aki részt vett a mobil kifejlesztésében.

Nem bűnözőknek készült

A Microsoft Windows operációs rendszert használó XDA telefont a tajvani High Tech Computer vállalat gyártja, két készülék körülbelül háromezerötszáz euróba kerül. A magas ár miatt valószínűleg csak azok a bankárok, ügyvédek és cégvezetők fogják megvásárolni, akik gyakran csereberélnek fontos információkat és hajlandóak fizetni az adatok biztonságáért.

A Cryptophone szerint a készülékek exportját nem fogják korlátozni, ám erkölcsi bizonyítványt kérnek vásárlóiktól.